Republica Moldova a aprobat un plan național de acțiuni care acordă femeilor rol activ în crearea contextului de securitate

Guvernul Republicii Moldova a aprobat astăzi Programul național de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea pentru anii 2023-2027. Conform prevederilor acestuia, femeile nu sunt doar beneficiare ale securității, ci creatoare de securitate, o perspectivă care ne poate moderniza țara.

Acesta este al doilea plan adoptat de statul Republica Moldova, menirea principală a căruia este să creeze o serie de oportunități de reprezentare calitativă a femeilor în sectorul de securitate şi apărare pe plan intern și extern, inclusiv în procesul de negociere a conflictelor, în vederea asigurării securității întregii societăți – atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Totodată, este pentru prima dată când Programul național de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU presupune o serie de acțiuni care vizează acțivități implementate în comun cu organele administrației publice locale.

Costul estimativ al Programului este de 23 606, 9 mii lei. Finanțarea Programului va implica mijloace financiare din bugetul de stat în limita alocațiilor bugetare aprobate prin legea bugetară anuală, precum și cu suportul din partea partenerilor de dezvoltare.