Consolidarea cooperării moldo-suedeze pe domeniul protecției civile

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a avut o întrevedere oficială cu Ministrul Apărării Civile al Regatului Suediei, Carl-Oskar Bohlin.

Dat fiind faptul că cererea de aderare a Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al UE a fost acceptată în luna noiembrie a anului trecut, ministrul Revenco a remarcat că obiectivul țării noastre este de a deveni un furnizor de securitate regională și internațională prin consolidarea poziției RM și prin delegarea angajaților subdiviziunilor MAI în misiuni umanitare, de asistență și de lichidare a dezastrelor naturale.

În acest sens, se dorește dezvoltarea în comun a proiectelor de asistență tehnică pentru consolidarea competențelor profesionale ale salvatorilor și pompierilor în acțiuni de intervenție în caz de incendii și alte situații excepționale în clădirile etajate; utilizarea sistemelor informaționale geospațiale și a tehnologiilor operaționale inovatoare în prevenirea și lichidarea incendiilor; crearea sistemelor de comandă și control pentru conducerea operațiunilor de salvare și stingere a incendiilor.

La fel, a fost analizată oportunitatea participării salvatorilor și pompierilor din Republica Moldova în vizite de studiu, instruiri, cursuri de pregătire și exerciții în Suedia și/sau sub egida omologilor suedezi.

Totodată, cei doi miniștri au discutat despre multiplele alerte false cu bombă și cum a reușit Republica Moldova să le gestioneze. Astfel, ministrul afacerilor interne a menționat că Moldova are nevoie de sprijin și asistență pentru a proteja frontierele UE și regiunile învecinate, acest lucru însemnând digitalizarea proceselor și inclusiv suport pentru dotarea tehnică a MAI cu echipament specific.

La finalul ședinței, ministrul Revenco a făcut o invitație oficială ministrului Bohlin în Republica Moldova, pentru a semna un memorandum de colaborare, care să includă un plan concret de acțiuni pe domeniul protecției civile.