Sporirea gradului de securitate a frontierei de stat prin colaborarea cu Europol și crearea centurii de securitate extinsă a Uniunii Europene

Săptămâna trecută, Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, a participat la o ședință de lucru online cu Catherine De Bolle, Directorul executiv al Europol. Ședința a avut loc la inițiativa ministrului.

În debutul șediței, ministrul a prezentat situația la zi pe domeniul afacerilor interne, ce a inclus informații despre fluxul de refugiați, situația la frontieră, riscuri și amenințări, precum și ajutorul venit din partea partenerilor europeni.

Colaborarea cu Europol, Interpol și Frontex permite Ministerului Afacerilor Interne să sporească gradul de securitate la frontieră între zona de război și țările Uniunii Europene. Împreună cu cele trei platforme internaționale, a fost analizată necesitatea de a aborda provocările actuale în formatul centurii extinse de securitate a frontierei de stat.

În acest sens, ministrul afacerilor interne a propus reprezentanților platformei Europol să fie creat un plan strategic și operațional comun, care să implice atât o evaluare comună a amenințărilor, cât și să acopere segmente de la componenta analitică, până la previziunea operațională și strategică. Acest plan va remarca nu doar valoarea informațiilor partajate, ci și va arăta voința și înțelegerea faptului că contextul actual trebuie abordat ca un efort comun.

„Creșterea capacității și a rezistenței Moldovei pe palierul de securitate înseamnă automat creșterea rezistenței în securitatea Europei. Împărtășim aceleași preocupări și aceleași obiective. Conlucrarea cu Europol sporește securitatea regională și contribuie la fortificarea centurii extinse de securitate a Uniunii Europene pe teritoriul Republicii Moldova, la hotar cu zona de război”, a menționat Ana Revenco, Ministrul afacerilor interne.

„Consider că este necesar să unim eforturile pentru a realiza acest plan comun, astfel încât să creștem gradul de conștientizare asupra situației din regiune”, a menționat Catherine De Bolle, Directorul executiv al Europol.

Totodată, s-a discutat despre modalități de prevenire a discursului de ură, propagandei și știrilor false. În contextul regional actual, a fost subliniată necesitatea unor instrumente eficiente, pentru a fortifica răspunsul pe acest palier.

La finalul ședinței, oficialii au convenit asupra unei următoare întrevederi, discuțiile fiind bazate pe consultările planului strategic și analizele realizate în teren atât de reprezentanții Europol, cât și de specialiștii din cadrul ministerului.