Summitul CPE s-a încheiat cu succes. Pe 1 iunie, Moldova a fost văzută și auzită de întregul mapamond

Grupul Media pentru Știri de Securitate informează:  


Summitul Comunității Politice Europene 2023, care a avut loc în localitatea Bulboaca, s-a încheiat cu succes, prin prezența a 48 de președinți de stat, premieri și înalți demnitari ai Uniunii Europene.


Acest eveniment a făcut ca Republica Moldova să beneficieze de o vizibilitate fără precedent pe plan internațional, aproape 700 de jurnaliști relatând în timp real de la fața locului.


Efortul făcut de întreaga țară pentru ca Moldova să arate lumii aspirațiile sale pentru viitorul european a fost încununat de succes. Autoritățile și cetățenii au arătat împreună că știu să fie responsabili, determinați și proactivi. 


Din punct de vedere a stării de securitate a Republicii Moldova, cu prilejul organizării Summitului, în perioada 31 mai – 2 iunie, autoritățile naționale confirmă că starea de securitate națională a fost menținută în registru de normalitate, fără incidente care să pună în pericol stabilitatea, securitatea evenimentului, cât și a întregii țări.  


Cu privire la asigurarea ordinii publice la nivel național, nu au existat situații în care autoritățile să fie nevoite să intervină. Doar în capitală, autoritățile au activat pentru descurajarea unor grupuri de persoane, care intenționau să se manifeste în perimetrele de securitate, instituite pentru Summitul CPE, mai exact lângă locațiile de cazare. Urmare a dialogului, grupurile au înțeles că pot să-și exprime dreptul la opinie în zone din afara ariei de securitate, poliția asigurându-le siguranța în deplasare și manifestare.


Cu privire la contracararea acțiunilor de dezinformare, autoritățile naționale au acționat sincronizat și au reușit să ocupe spațiul public de interes pentru cetățeni cu materiale, știri și comunicate de presă, transmise în timp real, determinând populația să se informeze direct din surse oficiale. Acest lucru a determinat scăderea narativelor cu știri false și manipulatorii în mediul public de informare.

 
Autoritățile implicate în asigurarea securității Summitului CPE au reușit să-și îndeplinească cu succes misiunile. Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul de Protecție și Pază de Stat, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Autoritatea Aeronautică Civilă, precum și celelalte instituții ale statului au lucrat integrat și au menținut starea de securitate la normalitate, cu nivel moderat de risc, aferent situației regionale, cu război la frontieră. Pentru asigurarea securității regionale, Republica Moldova a primit mentorat și sprijin de la toate structurile de securitate ale statelor participante la Summit, conform uzanțelor internaționale practicate pentru evenimente de acest nivel. 


La nivel național, atitudinea pozitivă a cetățenilor față de Summitul CPE se reflectă clar în tabloul de siguranță, ordine, stabilitate și securitate socială, întrucât statisticile pe situația criminogenă pe întreaga țară sunt scăzute, pentru intervalul 31 mai – 1 iunie.


Astfel, au fost înregistrate descreșteri semnificative cu privire la infracțiunile cu risc social crescut, accidente rutiere, situații de pericol și intervenții ale pompierilor și salvatorilor. La nivel de țară, serviciile de urgență medicală au activat în regim special de intervenție, conform standardelor.


De asemenea, toate punctele de frontieră au lucrat în regim normal. În acest timp, forțele de ordine ale Ministerului Afacerilor Interne au acordat suport pentru buna desfășurare a 28 de evenimente publice în aer liber, cu caracter cultural-artistic dedicate Zilei Internaționale a Copilului.


Autoritățile naționale mulțumesc cetățenilor Republicii Moldova pentru atitudinea exemplară de care au dat dovadă și pentru proactivitatea în organizarea și buna desfășurare a evenimentului de anvergură, al cărei gazdă a fost țara noastră.


Moldova a arătat întregului mapamond că are familie și că viitorul său este unul european.


Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul  Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.  

Pentru mai multe detalii:
Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE)
Tel: +373 22 255 255 /+373 67 255 255
Fax: +373 22 213 016
Email: stirisecuritatesummit2023@mai.gov.md