Solidaritate transfrontalieră: realizări și perspective în cadrul Programului Operațional Comun România – Moldova 2014-2020

Pe 14 martie 2024 s-a desfășurat Conferința finală a Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014 – 2020 cu genericul „Granițe comune – soluții comune”. Scopul conferinței a fost de a prezenta realizările majore ale programului și de a împărtăși soluțiile comune, experiența și poveștile inspiraționale, consolidând astfel relațiile cu partenerii de pe ambele maluri ale Prutului.

Prezentă la eveniment, Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, Jana Costachi, și-a exprimat aprecierea pentru contribuțiile semnificative ale partenerilor din România la proiectele transfrontaliere desfășurate în cadrul programului, precum și rolul crucial al acestuia în edificarea unității europene și promovarea prosperității și dezvoltării prin acordarea asistenței tehnice și financiare.

În cadrul Programului Operațional Ministerul Afacerilor Interne a obținut și implementat cu succes trei proiecte mari de infrastructură:

  • Proiectul SMURD-2, care a inclus reconstrucția și operaționalizarea a 2 puncte de operare SMURD, construcția a 4 platforme de aterizare pentru elicopterele SMURD, achiziționarea a 14 autospeciale dotate cu echipament medical performant pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la spital, dar și pentru efectuarea lucrărilor de descarcerare și salvare;
  • Proiectul THOR, care a prevăzut construcția și renovarea a 10 sectoare de poliție din cadrul a 5 inspectorate de poliție, construcția sediului Inspectoratului Național de Investigații, precum și reconstrucția a 4 sectoare ale Poliției de Frontieră.
  • Proiectul COMINF, în cadrul căruia 16 turnuri au fost dotate cu echipamente de comunicații și transport de date și a fost reabilitată infrastructura de comunicații în 10 inspectorate de poliție din țară, pentru a consolida capacitățile de comunicare între autoritățile de aplicare a legii din România și Republica Moldova.

„Aceste proiecte nu doar au ridicat nivelul calității serviciilor publice, dar au demonstrat și angajamentul comun pentru protecția cetățenilor și a bunurilor acestora. Ele reprezintă o dovadă a solidarității și colaborării transfrontaliere, evidențiind capacitatea de a depăși obstacolele și de a construi împreună un viitor mai sigur și mai prosper pentru toți”, a adăugat dna Costachi.

Pe parcursul evenimentului, angajații din subdiviziunile MAI au distribuit materiale informative cu referire la proiecte celor prezenți, iar în cadrul panelurilor de discuții au evidențiat activitățile desfășurate și progresele înregistrate pe parcursul implementării acestora, cu scopul de pregătire a personalului din structurile partenere pentru executarea misiunilor de intervenție în beneficiul cetățenilor.

Prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului au beneficiat de investiții în infrastructura medicală, de educație și cea de transport, precum și în modernizarea punctelor de trecere a frontierei aflate la granița cu România și Republica Moldova. Cu suportul programului, au fost achiziționate echipamente, realizate instruiri comune, schimb de experiență, reabilitate si modernizate obiective importante de infrastructură.