Programul de prevenire și combatere a criminalității pentru anii 2022 – 2025, aprobat de Guvern

Pedepsele penale pentru infracțiunile săvârșite cu criptomonede vor fi reglementate, iar copiii vor fi mai protejați împotriva exploatării și abuzurilor sexuale. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Programul de prevenire și combatere a criminalității pentru anii 2022 – 2025.

Documentul are drept scop creșterea eficienței sistemului național de prevenire și combatere a criminalității prin crearea și facilitarea accesului la instrumente și mecanisme adecvate.

În același timp, Programul introduce instrumente noi și măsurile necesare pentru a diminua impactul organizațiilor criminale, a spori capacitatea de reacție și investigare a infracțiunilor la comiterea cărora au fost utilizate diverse tehnologii informaționale, precum și asigurarea unui schimb de date eficient pentru a putea analiza tendințele fenomenului criminalității pe diverse domenii (circulația ilegală a drogurilor, securitate cibernetică, traficul de ființe umane, infracțiuni contra patrimoniului și a persoanei, etc).

Printre acțiuni propuse spre realizare, se numără inclusiv prevenirea și combaterea utilizării platformelor online pentru comerțul ilicit cu arme de foc sau muniții, precum și dezvoltarea și implementarea softului de recunoaștere facială pentru identificarea infractorilor aflați în căutare, cât și a persoanelor dispărute fără veste.

Evaluarea programului se va realiza în baza indicatorilor de impact stabiliți, care includ controlul asupra armelor și munițiilor cu destinație civilă asigurat cu 50%, lichidarea numărului de grupuri și organizații criminale cu 5%, reducerea numărului victimelor traficului de ființe umane la 100 mii populație de la 7,0 (2018) la 4,5 (2025).

Acesta este al ultimul program din cele șase, aprobate de Guvern, în vederea implementării Strategiei de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru anii 2022-2030.