Ministerul Afacerilor Interne continuă colaborarea cu partenerii externi pentru îmbunătățirea cadrului de securitate la nivel regional și european.
În premieră, pe platforma Hubului de securitate al UE la Chișinău, a avut loc ședința grupului de lucru dedicat abordărilor sistemice ale capturilor mari de mărfuri scoase din uzul civil, inclusiv armament, droguri ș.a. La reuniune au participat experți în securitate din Germania, Letonia și România.
Experții au evaluat principalele provocări ale ecosistemului de securitate și au trasat un set de acțiuni comune pentru viitorul apropiat. Au fost discutate posibilități de organizare a unui mecanism de alertare timpurie la nivelul statelor membre ale UE, prin intermediul căruia expertizele probelor capturate să poată fi făcute în comun cu mai multe state, cu scopul de a reduce costurile și pentru a administra probatoriul în timp util.
,,Misiunea noastră este să facem Europa mai sigură prin detectarea amenințărilor și oferirea soluțiilor – împreună, la momentul potrivit, la locul potrivit. Am discutat și am identificat cu colegii diferite metode, prin care să putem implica în regim prompt diferite resurse necesare pentru efectuarea expertizei criminalistice. La această etapă, prioritatea numărul unu este identificarea instrumentelor necesare și suficiente pentru crearea mecanismului de alertă în cazul capturilor mari de mărfuri scoase din uzul civil”, a menționat Vladislav Cojuhari, secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne.
Scenariile de răspuns și propunerile de nivel operațional, tactic și strategic vor fi definitivate în timpul apropiat pe platforma Hubului de securitate al UE la Chișinău.
Amintim că agenda Hubului de Securitate pentru 2023 include îmbunătățirea capacităților de analiză și previziune strategică în domeniul securității, prin valorificarea tehnologiilor informaționale și schimbului de informații între experții din Republica Moldova și cei din Uniunea Europeană.