Încredere, cooperare și inovație pe platforma de consolidare a sistemului afacerilor interne, T4HA

Parteneriatele, mentoratul, inițiativele de advocacy și de consolidare a capacităților generate pe platforma „Together 4 Home Affairs”/ Împreună pentru sistemul afacerilor interne (T4HA) aduc rezultate notabile pentru țara noastră, măsurabile și vizibile nu doar la nivel național.

Într-o perioadă, în care Republica Moldova face față unei avalanșe de crize, în virtutea vecinătății nemijlocite cu agresiunea armată din Ucraina, se înregistrează o dinamică ce conturează o nouă eră de colaborare a statului nostru cu țările europene, în domeniul securității. 

Acest salt devine posibil prin instituirea de către Ministerul Afacerilor Interne a Consiliului Sectorial T4HA. Acesta s-a dovedit a fi, în doar un an de la lansare, un mecanism viabil și funcțional de comunicare, coordonare și dezvoltare, prin care autoritățile au reușit să controleze și să gestioneze crizele multiple la adresa securității, fără a deraia de la agenda de dezvoltare a țării.

Astăzi, în cadrul întrunirii de nivel strategic, principalii reprezentanți ai corpului diplomatic străin la Chișinău, inclusiv ES Kent D. LOGSDON, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al SUA la Chișinău, și ES Jānis MAŽEIKS, Șeful Delegației UE la Chișinău, au remarcat cel puțin 3 realizări simbolice ale Consiliului T4HA:

-Crearea și funcționalitatea Hubului de Securitate al UE la Chișinău

-Demararea proceselor de control coordonat și sigur al frontierelor de stat 

-Invitația adresată de curând RM de aderare la Mecanismul de Protecție Civilă al UE

Dintr-o altă perspectivă, Consiliul sectorial T4HA permite fortificarea simultană a întregului sistem al afacerilor interne, în perfectă concordanță cu principalele 3 obiective ale programului guvernamental „Moldova prosperă, sigură, europeană”.

Astfel, un an de activitate consolidată cu partenerii consiliului sectorial T4HA măsoară, în acest moment, 28 de proiecte în curs de realizare, în valoare totală de 34 mln Euro, și donații în valoare totală de 16, 5 mln Euro. De altfel, este vorba despre sprijin oferit de partenerii de dezvoltare, atât la nivel nivel soft (prin formare, instruire și schimb de expertiză), cât și prin dotări pentru cele 6 direcții prioritare ale sistemului afacerilor interne pentru perioada 2022-2030: securitate și ordine publică; prevenire și combatere a criminalității; management integrat al frontierelor; migrație și azil; protecție civilă și situații excepționale; dezvoltare vocațională, integritate și digitalizare.

Ana Revenco, ministra afacerilor interne, a menționat în cuvântul său de salut din cadrul întrunirii membrilor T4HA:

Toate aceste realizări au fost  posibile pentru că există o echipa devotată a MAI, care și-a asumat înțelegerea a ceea ce înseamnă „împreună, pentru securitate și democrație”.

Dacă am înregistrat aceste progrese este pentru că partenerii de dezvoltare ne-au fost alături și pentru că aici, pe această platformă, am decis împreună că Moldova are capacități și potențial să devină un partener și prieten de încredere. Faptul că sunteți partea a acestui parcurs, pentru noi este un temei solid să consolidăm această platformă, pentru ca sfaturile și sugestiile dumneavoastră să întărească reziliența noastră și dorința de a deveni și mai buni.

Amintim, Consiliul sectorial „Together 4 Home Affairs” este mecanismul de coordonare, care construiește piloni de sprijin pentru domeniul afacerilor interne, pentru a susține dezvoltarea durabilă a țării și implementarea conceptului centurii de securitate extinsă a Uniunii Europene, care să includă și Republica Moldova.