Gestionarea crizei refugiaților și a crizelor umanitare au fost principalele subiecte din cadrul întrevederii conducerii MAI și a șefei misiunii de țară a Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Doris El Doueihy.
În cadrul discuțiilor, au fost reiterate angajamentele dintre instituții și identificate noi perspective de cooperare în domeniul afacerilor interne, în special gestionarea fluxului de refugiați și a crizelor umanitare.
Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a exprimat mulțumiri pentru acțiunile întreprinse de Comitetul Internațional al Crucii Roșii în Republica Moldova în contextul crizei umanitare din regiune, pentru asistența de către CICR Republicii Moldova, precum și a evocat receptivitatea dezvoltării interacțiunilor în domenii de interes reciproc.
,Suntem recunoscători pentru asistența oferită de CICR victimelor agresiunii nejustificate din Ucraina, întrucât multe persoane au găsit adăpost, refugiu și consiliere în țara noastră. Contăm pe o cooperare fructuoasă în continuare și salutăm inițiativele echipei CICR în Republica Moldova”, a menționat Adrian Efros.
Cei prezenți au vorbit despre parcursul implementării protecției temporare pentru persoanele strămutate din Ucraina, sub aspectul asigurării dreptului la servicii sociale, de cazare, medicale și de educație pentru refugiați, ținând cont de ordinea și securitatea statului nostru, dar și despre acțiunile pro active întreprinse de Republica Moldova.
La fel, au fost prezentate ultimele actualizări privind numărul de refugiați care s-au înregistrat și au primit protecție temporară în Moldova.
Precizăm că aproximativ 110.000 de refugiați ucraineni sunt găzduiți, în prezent, în Republica Moldova. Peste 1 milion de persoane au traversat teritoriul țării noastre de la începutul războiului din Ucraina. Totodată, de la începutul implementării protecției temporare peste 21 de mii de ucraineni au devenit beneficiari ai documentelor de identitate, dintre care aproape 7000 sunt copii.