Timp de 13 luni, am reușit să menținem securitatea doar prin cooperare – în echipă, cu societatea și cu partenerii de dezvoltare

Experiența Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de gestionare a crizelor multiple, acumulată în peste 13 luni de la declanșarea războiului la hotarul țării noastre, a fost prezentată în cadrul unui forum de discuții privind elborarea Strategiei Securității Naționale.


Ministrul Ana Revenco a prezentat participanților la forum principiile strategice care au făcut ca sistemul afacerilor interne să reziste, pe parcursul a mai bine de un an de zile, în fața crizelor multiple, cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Anume decizia de a implementa în regim de urgență modelul de coordonare pe trei paliere a fost, în opinia ministrului, cea care a făcut ca sistemul să nu clacheze în fața amenințărilor și manifestărilor efective de război hibrid în interiorul granițelor țării noastre. 


# coordonarea la nivel intern și interministerial


Anul trecut, MAI a dezvoltat un instrument extrem de util în planificarea resurselor, efectivelor și orientarea lor pe segmentele vulnerabile. Echipa a reușit să anticipeze anumite situații de risc. Analizând în cadrul subdiviziunilor MAI, dar și în colaborare cu colegii din alte structuri guvernamentale, au fost elaborate planuri de contingență, care ne-au ajutat să câștigăm timp, să ne orientăm resursele umane, tehnice, informaționale, astfel încât acțiunile subversive să poată fi descurajate, prevenite.


#consolidarea parteneriatelor strategice


Cu un buget restrâns, calibrat pentru timp de pace, MAI a reușit să mențină stabilitatea și securitatea în țară. În condițiile în care bugetul preconizat pentru anul 2022 fusese consumat deja către luna martie, cele 15 milioane de euro oferite ca suport de partenerii strategici au fost un sprijin de neînlocuit. 


La rândul său, Republica Moldova a demonstrat că poate oferi sprijin valoros organismelor internaționale și statelor-member ale UE. Așa a fost creat la Chișinău Hub-ul Uniunii Europene pentru Securitate Internă și Managementul Frontierelor, ca un mecanism de monitorizare, anticipare și contracarare a amenințărilor la adresa securității Republicii Moldova și, implicit, a Europei.


#conlucrarea strânsă cu societatea 


Poate una dintre cele mai mari reușite ale orientării strategice a fost conlucrarea cu societatea, pentru crearea unor condiții umane persoanelor refugiate din calea războiului nedrept. Faptul că, practic, fiecare al patrulea cetățean al țării noastre s-a implicat direct în răspunsul național la criza refugiaților a fost un element crucial al formulei de reziliență a Moldovei în fața acestei provocări. Iar deschiderea cetățenilor spre a învăța din mers, de a se informa și a-și cultiva o cultură a securității pentru binele propriu și al comunității, a motivat autoritățile să genereze platforme și modele de comunicare noi, integrate, coordonate între autorități. 


Altfel spus, bunăstarea, securitatea și siguranța cetățenilor sunt obiectivul principal al autorităților. Și tot cetățenii reprezintă factorul-cheie care, rămânând deschiși, pro-activi, solicitând performanță și servicii de calitate din partea autorităților, contribuie direct la cultura de securitate a unei națiuni, care nu se dezvoltă instant, dar produce consecințe imediate la nivelul societății. 


Amintim că forumul de discuții „Viziunea strategică privind asigurarea securității naționale în contextul elaborării Strategiei Securității Naționale” a fost organizat de Președinția Republicii Moldova cu suportul Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA) și al Fundației Konrad Adenauer, cu participarea reprezentanților ministerelor și instituțiilor de forță, precum și a experților în securitate din societatea civilă.