Republica Moldova – centură de securitate extinsă a Uniunii Europene, discutată cu reprezentanții Europol

Centrul de Sprijin al UE pentru Securitate Internă și Managementul Frontierelor din Republica Moldova a obținut rezultate în favoarea consolidării acestui mecanism, a declarat  comisarul european Ylva Johansson membrilor Consiliului UE Justiție și Afaceri Interne (JAI).


În acest sens, Secretarul de stat al MAI, Andrei Cecoltan, a avut o întrevedere bilaterală cu directorul adjunct al Europol, Jean-Philippe Lecouffe.


Ședința a avut loc ca urmare a reuniunii Consiliului JAI al UE de la Bruxelles, din data de 9-10 martie curent, unde au fost evaluate rezultatele operaționale ale Centrului de Sprijin al UE pentru Securitate Internă și Managementul Frontierelor din Republica Moldova.


Oficialii au discutat despre Hub-ul de securitate, care a devenit un element esențial în combaterea și prevenirea criminalității transfrontaliere din RM și UE, dar și despre propunerile de dezvoltare ale acestuia în perioada imediat următoare.


La fel a fost subliniată importanța Republicii Moldova în arhitectura de securitate a continentului european și nevoia ca UE  să fie alături de noi în fortificarea centurii de securitate europeană, care aduce mai multă stabilitate și un climat social mai sigur la frontiere.


Totodată, s-a discutat și despre amenințările hibride din partea Federației Ruse, dar și perspectivele și prioritățile de cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene.


Menționăm că, scrisoarea de intenție semnată, la începutul lunii martie curent, la Bruxelles, dintre Europol și MAI, îmbunătățește cooperarea dintre structura europeană și sistemul afacerilor interne din țara noastră, inclusiv prin pilotarea tehnologiilor inovatoare implementate de Europol. Documentul are o importanță semnificativă pentru sistemul afacerilor interne, în special pe palierul produselor analitice comune, care este și o recomandare a Comisiei UE în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.