Poliția din Moldova și cea din Austria vor face front comun pentru a combate infracționalitatea în regiune și la nivel internațional

Autoritățile polițienești din Republica Moldova și cele din Austria vor coopera mult mai strâns, la nivel interguvernamental, pentru a combate criminalitatea organizată și transfrontalieră în Europa de Sud-Est.

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federal al Austriei cu privire la implementarea Convenției privind cooperarea poliţienească în Europa de Sud-Est. Acest acord va fi primul încheiat între Republica Moldova cu un stat-membru al Convenției.

Ministrul Ana Revenco a explicat importanța acestui acord pentru actualul context de securitate al Republicii Moldova:

„În contextul actual, cu un război la frontieră, Republica Moldova și-a asumat să asigure securitatea regională. Iar lupta împotriva amenințărilor la securitatea și ordinea publică rămâne a fi o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Interne. Semnarea acestui acord este o contribuție semnificativă la prevenirea, contracacararea și lupta împotriva infracționalității internaționale transfrontaliere, cum ar fi migrația ilegală, traficul de ființe umane sau de droguri. Este un semnal ferm de încredere acordat autorităților Republicii Moldova de către Austria și un pas progresist în dezvoltarea cooperării polițienești moldo-austriece, în special la nivel operațional”.

Relațiile moldo-austriece pe agenda de securitate sunt tot mai consistente. Austria sprijină țara noastră pe diverse paliere, sub formă de proiecte de asistență sau transfer de bune practici, prin combaterea fenomenului infracțional și asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului. Cooperarea poliției naționale cu autoritățile din sistemul afacerilor interne din Austria înseamnă sporirea evidentă a serviciilor de securitate acordate cetățenilor țării noastre.

Acordul prevede instituționalizarea mecanimelor de cooperare pe domenii prioritare, prin detașarea ofițerilor de legătură, pentru activitățile echipelor comune de investigații; asigurarea protecției martorilor pe cazuri transfrontaliere, controlul și supravegherea transfrontalieră. La moment, în proces de negociere se află acorduri similare cu România și Serbia.

În altă ordine de idei, operaționalizarea parteneriatelor bilaterale şi multilaterale cu statele membre ale UE, aduc Republica Moldova mai aproape de calitatea europeană a serviciilor spre care tindem ca stat-candidat la aderarea la Uniunea Europeană.