Moldova și Slovacia implementează aceeași strategie de contracarare a războiului hibrid

Nevoia de abordare integrată a unei strategii de securitate, atât la nivel de țară, cât și regional și european, a fost în centrul discuțiilor de astăzi dintre ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, și omologul său slovac, Roman MIKULEC.Revizuirea vechii abordări a sistemului afacerilor interne, care nu se mai poate limita la competențele clasice ale forțelor de ordine, este impusă de realități care conturează tot mai clar o nouă arhitectură de securitate europeană.

„Și noi, la fel ca și Republica Moldova, suportăm o presiune uriașă din cauza războiului hibrid.Din păcate, sunt prea mulți cetățeni care nici nu conștientizează că sunt victime ale instrumentelor hibride de manipulare”, a spus ministrul de interne Roman MIKULEC.

Oficialul a mai menționat că, anume din aceste considerente, la această etapă, Republica Slovacă este foarte interesată să preia cele mai bune practici de contracarare a războiului hibrid de la Republica Moldova, țara care are la activ mai bine de un an de confruntare a acestuia, dând dovadă de un nivel impresionant de reziliență.

Pe lângă evaluările constante ale analiștilor HUB-ului de Securitate al UE la Chișinău, care analizează și vin cu propuneri de anticipare și prevenire a atacurilor hibride, MAI implementează planuri de contingență, care depășesc domeniul clasic de înțelegere a sistemului afacerilor interne, aplicat până nu demult. Oficialii slovaci s-au arătat foarte interesați să devină parteneri activi pe platforma HUB-ului de Securitate, inclusiv pentru a putea prelua lecțiile învățate de Moldova în acest domeniu și pentru a-și consolida propriile capacități de combatere a amenințărilor hibride de la o etapă timpurie.

Discuțiile din cadrul întrevederii echipei MAI cu delegația ministrului afacerilor interne al Republicii Slovace au confirmat că această abordare este singura care oferă șanse de a câștiga teren în fața crizelor multiple declanșate în toată Europa, odată cu începerea agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina: dezinformare, atacuri cibernetice, alarme false cu bombă, propagandă, șantaj energetic, toate afectând direct ordinea publică și climatul de securitate al fiecărei țări în parte, dar și al Europei, în general.

La rândul lor, oficialii moldoveni au primit confirmarea și deschiderea pentru a putea prelua din expertiza valoroasă a colegilor slovaci în domeniul combaterii criminalității transfrontaliere, traficului de arme și droguri și supravegherii digitalizate a frontierei de stat.

Amintim că Slovacia este una dintre primele țări din UE care a ratificat Acordul de asociere Republica Moldova – UE. Iar în cadrul întrevederii de astăzi, ministrul slovac de interne a reafirmat angajamentul și deschiderea de a sprijini pe toate căile eforturile MAI de îndeplinire a foii de parcurs în domeniul afacerilor interne pentru integrarea țării noastre în Uniunea Europeană.

Singura cale de a câștiga teren în fața unui război hibrid în plină desfășurare este colaborarea. Moldova și Slovacia se vor regăsi pe platforma EU Security HUB pentru schimb de date și experiențe valoroase, prin înțelegere comună a ceea ce înseamnă noua strategie de securitate Europeană.