Menținerea în siguranță a hotarelor și comunităților Republicii Moldova, prin mecanisme eficiente în domeniul afacerilor interne, promovate la Conferința de Securitate de la München

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a participat, alături de Președintele Maia Sandu, în perioada 17-19 februarie curent, la cea de-a 59-a Conferință de Securitate de la München, Germania.

Timp de trei zile, ministrul a avut mai multe întrevederi bilaterale la care a discutat cu colegii și liderii organizațiilor internaționale despre schimbarea de paradigmă a domeniului afacerilor interne, având în vedere vecinătate imediată a țării noastre cu agresiunea militară din Ucraina.

Într-o perioadă plină de provocări și amenințări hibride, Ana Revenco a ținut să aducă în vizorul participanților la cel de al 17-lea Forum Transatlantic al CSU necesitatea creării formatelor rezistente de colaborare pentru supravegherea frontierelor și previziunea strategică în doemniul securității. Despre amenințările războiului hibrid și strategiile de contracarare a acestuia, ministrul a vorbit și la două mese rotunde la care a luat parte în prima zi a conferinței.

Au fost trecute în revistă, împreună cu Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, și cu Ministrul Afacerilor Europene din Finlanda, Tytti Tuppurainen, importanța operaționalizării HUB-ului de Securitate al Uniunii Europene de la Chișinău, dat fiind faptul că Republica Moldova a devenit stat producător de securitate pentru spațiul european. Același subiect a fost abordat și cu Viceprim-ministrul Luxemburgului, Francois Bausch, dar și cu Johannes Hahn, Comisar European.

În cadrul întrevederii cu Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, discuțiile au fost axate pe politicile de abordare a securității integrate cu toate forțele de apărare, inteligență și afaceri interne.

Ministrul Afacerilor Interne s-a întâlnit și cu Jürgen Stock, Secretar General Interpol, cu care a vorbit despre posibilitățile de consolidare a capacității tehnice pentru sistemele INTERPOL din Moldova. Iar în discuțiile cu Directorul General pentru Tehnologii Informaționale din Ministerul Federal al Apărării din Germania, Michael Vetter, au fost abordate riscurile cibernice la care este expusă țara noastră și modalitățile de îmbunătățire a sistemelor de apărare.

Oficialii europeni au căzut de acord că Republica Moldova se poziționează actualmente în centrul ecosistemului de siguranță al Uniunii europene și au reiterat deschiderea spre o cooperare strânsă pe domeniile afacerilor interne. Or, la ora actuală, fiecare stat din Uniunea Europeană, și nu doar, fiecare organizație este în plin proces de ajustare a modelelor de funcționare în domeniul securității, pe toate dimensiunile – social, economic, cibernetic, dar și tehnologic.

Conferința de Securitate de la München este cel mai important forum consacrat securității transatlantice și internaționale, care promovează soluționarea pașnică a conflictelor și cooperarea mondială. În acest an, evenimentul a întrunit peste 45 de șefi de state și de guverne din toată lumea și mai bine de 100 de miniștri și experți în domeniile afacerilor interne și securității.