MAI aproape de integrarea europeană: Sesiune de screening explicativ pe Capitolul 24 „Justiție, Libertate și Securitate”

În contextul eforturilor depuse pentru alinierea la standardele europene și pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană, o delegație condusă de Andrei Cecoltan, Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu colegi de la Procuratura Generală și Agenția Servicii Publice, se află la Bruxelles pentru discuții tehnice cu experții europeni.

Convorbirile vizează Capitolul cu nr. 24 despre “Justiție, Libertate și Securitate”. Acest capitol face parte din acquis-ului comunitar al Uniunii Europene și reprezintă unul din cele 33 de capitole care acoperă subiecte importante de politici ale UE, pe care Republica Moldova urmează să le negocieze cu fiecare țară membră a UE.

În cadrul sesiunii de screening explicativ, echipa reprezentantă a Grupului de lucru pe Capitolul 24, împreună cu experți ai Uniunii Europene din cadrul Direcției Generale pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere (DG NEAR) și ai Direcției Generale pentru Afaceri Interne (DG HOME), va discuta și evalua în detaliu aspectele relevante pentru alinierea la acquis-ul comunitar, în conformitate cu cerințele specifice ale Capitolului.

Grupul de lucru pe Capitolul 24, gestionat de Ministerul Afacerilor Interne, are responsabilitatea de a coordona și implementa reformele necesare pentru alinierea legislației și practicilor țării în vederea luptei împotriva criminalității organizate; cooperarea în domeniul aplicării legii; combaterea terorismului și prevenirea radicalizării; cooperarea judiciară în materie penală, civilă și comercială. Instituțiile membre ale Grupului de lucru sunt: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Serviciul Vamal, Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Procuratura Generală, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Serviciul de Protecție și Pază de Stat.

Etapa de screening explicativ este un prilej important pentru consolidarea dialogului și colaborării între Republica Moldova și instituțiile europene, marcând astfel angajamentul și progresul semnificativ al Republicii Moldova în drumul spre aderarea la Uniunea Europeană.

Reamintim că în cadrul ședinței Consiliului European din 23 iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE, iar la 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova – un moment istoric pentru țara noastră.

Procesul de screening explicativ este primul pas în negocierile de aderare. Acesta este desfășurat în comun de Comisia Europeană și țara candidată și se referă la 33 de capitole din acquis-ul UE. Urmare a screening-ului explicativ vor fi organizate întâlniri bilaterale, care ulterior se vor încheia cu raportul de screening. Negocierile sunt deschise după decizia relevantă a Consiliului de Miniștri al UE și după ce Republica Moldova va îndeplini criteriile de deschidere.