IGSU desfășoară un exercițiu de teren în domeniul lichidării accidentelor cu caracter chimic, biologic, radiologic și nuclear

În perioada 27-29 martie 2024, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară un exercițiu de teren destinat consolidării capacităților de cooperare și reacționare la incidente și accidente chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN) ale autorităților naționale. Aplicațiile sunt organizate în cadrul „Programului de pregătire în domeniul CBRN (C2)”, care evoluează sub egida Agenției pentru Apărare și Reducere a Amenințărilor (DTRA) a Departamentului de Apărare al SUA și este implementat în cadrul unui parteneriat cu Comandamentul European al SUA.

La evenimentul de lansare a exercițiului au participat Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanți ai Comandamentului European al SUA și Agenției pentru Apărare și Reducere a Amenințărilor, ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, conducerea IGSU.

În discursul său, șeful Inspectoratului, Alexandru Oprea a subliniat că consecințele accidentelor chimice, biologice, radiologice și nucleare aduc un impact negativ asupra mediului, provocând victime multiple și fiind greu de gestionat fără dezvoltarea capacităților necesare de intervenție. Oficialul a mulțumit partenerilor din SUA pentru dedicație și perseverența depusă în procesul de instruire a autorităților responsabile de reacționare la accidentele CBRN. De asemenea, șeful Inspectoratului a mulțumit pentru colaborarea productivă, care a durat cinci ani și ca rezultat a condus la desfășurarea acestui exercițiu comun de consolidare a capacităților de reacționare la incidentele CBRN.

Secretarul de Stat, Jana Costachi, a declarat că exercițiul interinstituțional asigură pregătirea resurselor umane, care activează pe prima linie, iar datorită celor 18 aplicații, care au fost organizate în decurs de cinci ani în cadrul acestui proiect, cu instruirea a celor 50 de angajați IGSU, există deja o posibilitate de a continua astfel de instruiri cu forțele proprii. De asemenea, Secretarul de Stat a mulțumit partenerilor pentru investiții în valoare de 1.2 milioane de dolari SUA pentru achiziționarea echipamentelor necesare în cadrul programului.

Ofițerul de stat major al DTRA, Jordan M. Seymour, a mulțumit participanților la exercițiu, care conform oficialului prezintă o totalizare de evenimente și instruiri, care au avut loc pe parcursul proiectului timp de cinci ani, fiind investiți în total 6 milioane dolari SUA. Potrivit lui, proiectul a contribuit la dezvoltarea capacităților echipei CBRN, pentru răspunsul eficient la lichidarea consecințelor accidentelor CBRN, având drept scop salvarea vieților omenești și asigurarea stabilității în Republica Moldova.

Scopul general al exercițiului este de a contribui la consolidarea capacităților naționale ale Republicii Moldova în combaterea efectelor cauzate de incidentele și accidentele CBRN și a traficului ilicit de materiale nucleare și radiologice.

Conform scenariul, instituțiile naționale și internaționale responsabile de gestionarea situațiilor de criză vor fi implicate în situații simulate de management și lichidare a consecințelor accidentelor CBRN.

În cadrul desfășurării exercițiului se vor exersa procedurile legale pentru lichidarea consecințelor excepționale cauzate de efectele incidentelor chimice/radiologice, dar și va fi verificată aplicabilitatea Procedurile de Operare Standard în caz de accidente cu caracter CBRN.

Exercițiul de teren va finaliza cu un atelier de evaluare a capacităților de comunicare, coordonare, gestionare, reacționare și răspuns la incidente și accidente chimice, biologice, radiologice și nucleare ale autorităților naționale.

Programul de pregătire în domeniul CBRN (C2) a fost implementat pe parcursul a 5 ani (2019-2023). În această perioadă au fost desfășurate, în țară și peste hotare, 18 cursuri de instruire, unde au fost instruiți peste 50 de angajați ai Inspectoratului (dintre care 15 formatori) în domeniul gestionării eficiente a răspunsului general la incidente/accidente CBRN, precum și utilizării eficiente a echipamentului de protecție individuală, de cercetare CBRN și de decontaminare în masă a populației. De asemenea, Agenția pentru Apărare și Reducere a Amenințărilor a acordat Inspectoratului, în calitate de asistență echipament CBRN în sumă de circa 1 milion de dolari SUA, precum și autospeciale CBRN în sumă de circa 204,7 mii dolari SUA.

Suportul acordat de către partenerii din SUA a contribuit la consolidarea capacităților angajaților IGSU în materie de gestionare a amenințărilor cu caracter chimic, biologic, radiologic și nuclear. Grație abilităților obținute specialiștii din cadrul IGSU au devenit mai pregătiți pentru a interveni în situații excepționale generate de accidente/incidente CBRN. Mai mult ca atât, aceștia vor fi capabili să partajeze cunoștințele acumulate, în calitate de formatori, cu alți angajați ai IGSU al MAI.