EU4Security Moldova: Consolidarea capacităților operaționale pentru o securitate fortificată

Angajații Ministerului Afacerilor Interne își vor consolida capacitățile operaționale de aplicare a legii și vor furniza servicii mai calitative în domeniul securității, datorită lansării proiectului EU4Security Moldova, finanțat de către Comisia Europeană și implementat de către Agenția Uniunii Europene Formare în Materie de Aplicare a Legii (CEPOL).

Proiectul EU4Security Moldova va răspunde nevoilor identificate în programul sectorial al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din Moldova pentru educație, integritate și digitalizare. Proiectul prevede furnizarea de fonduri pentru dotarea poliției moldovenești cu tehnologie de ultimă generație pentru a-și îmbunătăți capacitățile de combatere a criminalității cibernetice și a traficului de arme de foc. EU4Security Moldova va facilita, de asemenea, formarea și consolidarea capacităților pentru personalul MAI. 

În cuvântul său de deschidere, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat „EU4Security Moldova este un proiect important pentru a îmbunătăți securitatea noastră comună, pentru a ne menține cetățenii în siguranță. Acesta va contribui la lupta împotriva traficului de arme de foc, care reprezintă o amenințare tot mai mare în Moldova, și împotriva criminalității cibernetice, o mare provocare a prezentului. Per ansamblu, proiectul este un pas important în călătoria noastră spre un viitor european comun și spre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.”

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros a subliniat: ,,EU4Security Moldova este o dovadă a angajamentului nostru comun de a construi un viitor mai sigur, mai rezistent și mai favorabil incluziunii. Sunt convins că eforturile noastre de colaborare vor conduce la un impact tangibil și pozitiv asupra peisajului de securitate din Moldova. Ministerul Afacerilor Interne este alături de colegii noștri din domeniul securității din Europa, iar schimbul de opinii de astăzi este foarte important în fortificarea cooperării și continuitatea acțiunilor viitoare”.

În cadrul evenimentului, ambasadorul și șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a subliniat angajamentul UE de a sprijini eforturile Republicii Moldova în vederea integrării sale europene: „Ne-am angajat să ne asigurăm că un număr mai mare de funcționari din Moldova beneficiază de oportunități de învățare. Este esențial să facilităm consolidarea competențelor acestora și să dezvoltăm forțe de poliție apropiate și în serviciul cetățenilor săi, în conformitate cu acquis-ul UE. Acest proiect este un semn al angajamentului de neclintit al UE de a sprijini Moldova în realizarea aspirațiilor sale europene, în fortificarea securității sale și în consolidarea rezilienței sale.”

”Prin acest proiect, ne propunem să îi ajutăm pe omologii noștri din Moldova să rămână în fața criminalității. CEPOL este gata să își intensifice eforturile de consolidare a capacităților personalului ministerului, astfel încât acesta să poată răspunde mai bine, acum și în viitor, la amenințările volatile la adresa securității care afectează țara”, a declarat Alexandru Niculiță, șeful Direcției de cooperare internațională a CEPOL.

CEPOL este centrul UE pentru formarea în domeniul aplicării legii. Aceasta facilitează prevenirea și combaterea infracțiunilor grave și a criminalității organizate, a terorismului și a amenințărilor emergente la adresa securității prin facilitarea și consolidarea cooperării transfrontaliere prin intermediul formării profesionale. Prin punerea în aplicare a proiectelor de cooperare internațională cu țări din afara UE, CEPOL construiește parteneriate de încredere și de egalitate care contribuie la crearea unui ecosistem de securitate european puternic.

Vizitați: https://www.cepol.europa.eu/international-cooperation