Cooperare și coordonare pe platforma Hubului de Securitate al UE la Chișinău, pentru contracararea terorismului

Cele mai eficiente metode de colaborare și coordonare, pentru a preveni pericolele terorismului pe continentul european, sunt analizate astăzi pe platforma Centrului de sprijin al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Moldova (Hubul de Securitate al UE). Cea de-a VI-a ședință operațională a Hubului de Securitate este organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în parteneriat cu Delegația UE în Republica Moldova, Direcția generală pentru migrație și afaceri interne a Comisiei Europeane (DG HOME), cu participarea reprezentantilor Comisiei, ai Consiliului UE, Serviciului European pentru acțiune exterioară EEAS.


La eveniment participă experții-cheie și practicieni europeni în domeniul contracarării terorismului, printre care Domnul Ilkka Salmi, Coordonatorul politicilor de contracarare a terorismului al UE, doamna Erika Ferrer, Președinta grupului de lucru pentru contracararea terorismului al Consiliului UE, domnul Sayed Aly, din partea președinției suedeze a Consiliului, precum și domnul Martin Shieffer, șeful unității pentru contracararea terorismului în DG HOME.


În aceste momente, experți din 14 țări membre ale UE, alături de reprezentanți ai agențiilor Frontex, Europol și Cepol evaluează cum urmează să fie pusă în aplicare foaia de parcurs a Hubului de Securitate, având în vedere consecințele îngrijorătoare ale războiului din Ucraina în domeniul criminalității transfrontaliere și terorismului. 


Acum două luni, la Bruxelles, în cadrul unei ședințe co-prezidate de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, cu participarea a 14 reprezentanți ai ministerelor de interne din țările UE, se aprobau raportul de activitate pentru primele șase luni și Planul de dezvoltare și integrare a Hubului în ecosistemul european de securitate. Principala sarcină a grupurilor de lucru ale Hubului viza capturile mari de armament și muniții. Trei săptămâni mai târziu, România raporta un sechestru important de 1.200 de pistoale Stalker de 9 mm. Și acesta este doar unul dintre cazurile de trafic ilicit de arme, care se întâmplă în apropierea țării noastre, într-un stat membru al UE, și cu repercusiuni negative asupra securității a mii de cetățeni din Republica Moldova, dar și din comunitatea țărilor UE. 


Confiscările de arme și muniții în Europa, implicarea persoanelor de diverse naționalități în acțiuni de contrabandă de armament, creșterea numărului de fraude legislative, de traversări ilegale ale frontierei au legătură directă cu terorismul. Totodată, sunt semnale clare pentru comunitatea experților în securitate să-și revizuiască indicatorii de risc și procedurile standard de operare în asemenea situații și să coopereze. Autorități-cheie din domeniul securității din Germania, Suedia, Cehia, România, Polonia, Austria, Croatia, Malta, Spania, Letonia, Lituania, Franța, Bulgaria și Italia, analizează în profunzime fenomene care nu pot fi neglijate în noua arhitectură a securității în Europa. 


Schimbul de informații și expertiză va ajuta Republica Moldova și UE să înțeleagă mai bine rețelele, fluxurile de bani și punctele slabe comune ale statelor, care permit infractorilor să treacă granițele nedetectați. 


În discursul său din deschiderea evenimentului, ministra afacerilor interne a Republicii Moldova, Ana REVENCO, a menționat că nicio țară membră a UE nu are, în aceste momente, capacitatea de a analiza 1.200 de arme în timp util, pentru a se asigura că niciun criminal de război nu rămân în libertate, continuând să comită și mai multe ilegalități, până se efectuează expertiza criminalistică asupra armelor, pentru a putea pune în aplicare legea.


Încă o dată, îmi exprim recunoștința comisarului UE, Ylva Johansson, președințiilor cehe, suedeze și spaniole ale Consiliului UE, care au înțeles, de la bun început, că UE și Moldova își pot uni forțele și expertiza pentru a face continentul european mai rezistent și pentru a oferi tuturor cetățenilor siguranța și securitatea pe care o merită și de care au nevoie. Mulțumesc E.S. Jānis MAŽEIKS, pentru sprijin continuu în consolidarea eforturilor noastre pentru siguranță și securitate în Moldova, în regiune, în Europa, a declarat ministra Ana Revenco. 

Asistența de 40 de milioane de euro recent aprobată și oferită prin intermediului Facilității Europene pentru Pace, suportul ce urmează să fie acordat prin intermediul  Misiunii de Parteneriat a UE în Republica Moldova (MPUE Moldova) și colaborarea noastră fructuoasă în domeniul afacerilor interne sunt doar câteva dintre cele mai recente exemple ale modului în care Uniunea Europeană continuă să sprijine Republica Moldova în efortul ei de a-și edifica reziliența și de a juca un rol activ în securitatea regională. Vom continua să lucrăm împreună în spiritul Echipei Europa pentru a aprofunda și a consolida cooperarea noastră, a menționat Jānis MAŽEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.


Amintim că agenda Hubului de Securitate pentru 2023 include îmbunătățirea capacităților de analiză și de previziune strategică în domeniul securității, prin valorificarea IT și schimbului de informații între experții Republicii Moldova și cei ai Uniunii Europene. De asemenea, Hubul își propune să creeze sinergii și să evite dublarea cheltuielilor în domeniul afacerilor interne în RM și UE.


Pe platforma https://maisigurinue.md/ poate fi urmărită dinamica activității de dezvoltare și inovare a domeniului afacerilor interne și coperarea MAI al RM cu UE.