Capacitățile tehnico-criminalistice și de expertiză judiciară ale sistemului de interne vor fi dezvoltate datorită tehnologiei EVOFINDER

Chișinău, 5 iulie 2024 – Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a participat astăzi la evenimentul de semnare a Convenției între Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze și Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova privind donația sistemului de management balistic integrat EVOFINDER către Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al Inspectoratului General al Poliției. Această donație din partea Guvernului Republicii Franceze va consolida capacitățile sistemului afacerilor interne de prevenire și investigare a infracțiunilor în domeniul traficului ilicit de arme de foc și muniții, ceea ce va contribui la îmbunătățirea securității și protecției cetățenilor.

Echipamentul inovativ de testare balistică EVOFINDER include stațiuni computerizate performante și securizate, o bază de date și un scaner 3D care permite scanarea directă a gloanțelor și tuburilor de cartușe și obținerea automată a imaginilor 3D, ceea ce presupune identificarea mai rapidă și precisă a armelor implicate în activități criminale și reducerea timpului de investigare. Pe lângă programul computerizat specializat, donația conține elemente necesare pentru buna utilizare și mentenanța sistemului în ansamblu, precum și activități de instruire pentru personalul utilizator. Dispozitivul de înaltă tehnologie, care este o premieră pentru Republica Moldova, va facilita expertiza tehnico-criminalistică și va reduce timpul acesteia. De asemenea, acesta va fortifica Punctul Focal Național pentru Arme de Foc creat in Republica Moldova la recomandarea UE, astfel contribuind la asigurarea securității nu doar a cetățenilor țării noastre, dar și din Uniunea Europeană.

„Acest sistem avansat va consolida capacitatea noastră de identificare, trasabilitate și gestionare a armelor de calibru mic și a armamentului ușor, contribuind astfel la securitatea internă și la cooperarea regională”, a declarat Ministrul Efros. „Suntem recunoscători Guvernului Republicii Franceze pentru acest sprijin generos, care ne permite să modernizăm infrastructura de securitate și să asigurăm un viitor mai sigur pentru cetățenii noștri. Împreună suntem mai puternici și mai buni în ceea ce facem”.

Potrivit Ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Republicii Franceze în Republica Moldova, donația se înscrie pe larg în cadrul cooperării franco-moldovenești în domeniul securității interne, în special în ceea ce privește lupta împotriva crimei organizate. „Astăzi, trebuie să ne asigurăm că traficul de arme care este un factor de destabilizare nu se va dezvolta în regiune. Sunt sigur că Ministerul de Interne al Republicii Moldova va utiliza eficient acest sistem, care va ajuta la intensificarea cooperării cu principalii parteneri, inclusiv Franța”, a menționat Ambasadorul.

„Una dintre prioritățile poliției este eficientizarea activităților de combatere și neadmitere a traficului de arme, iar sistemul EVOFINDER, care va permite schimbul imediat de date și informații cu partenerii europeni pentru a reacționa rapid și elimina riscurile săvârșirii altor infracțiuni, va contribui la realizarea acestei priorități și la alinierea noastră la standardele europene”, a menționat Viorel Cernăuțean, șeful Inspectoratului General al Poliției. Trebuie de menționat că, în ultimii ani cooperarea cu Guvernul Franței s-a materializat în vizite, stagii și diverse instruiri ale experților criminaliști din Republica Moldova în laboratoarele criminalistice ale Franței.