Сonsultări publice privind implementarea Proiectului „Consolidarea managementului riscurilor de dezastre și a rezilienței Republicii Moldova”

Pe data de 21 martie 2024, în incinta Guvernului Republicii Moldova au avut loc consultări publice privind implementarea Proiectului „Consolidarea managementului riscurilor de dezastre și a rezilienței Republicii Moldova”, finanțat de Banca Mondială.

Beneficiarii principali ai proiectului sunt patru ministere din Republica Moldova: Ministerul Afacerilor Interne (inclusiv IGSU), Ministerul Mediului (inclusiv Serviciul Hidrometeorologic de Stat), Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanțelor, precum și IP Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă care este responsabil de managementul proiectului.

În cadrul consultărilor publice a fost prezentată structura proiectului cu obiectivele și activitățile, care urmează a fi implementate în următorii cinci ani.

Conform structurii proiectului, vor fi implementate instrumente și tehnologii pentru sporirea capacităților interinstituționale în procesul de pregătire și răspuns la situații excepționale. Astfel, în perioada 2024-2029 în cadrul procesului de implementare a proiectului sunt preconizate investiții pentru crearea unui sistem de avertizare publică, achiziționarea autospecialelor și echipamentelor de intervenție pentru IGSU al MAI, dar și consolidarea capacităților entităților responsabile de pregătire și răspuns la situații de urgență la nivel local.

De asemenea, proiectul prevede îmbunătățirea serviciilor hidrometeorologice prin modernizarea sistemelor de observații meteorologice, dezvoltarea capacităților de prognozare și livrare a informațiilor populației.

Un alt aspect important al proiectului este acordarea unui suport în procesul de dezvoltare a politicilor și reglementarea domeniului de reducere a riscului seismic pentru infrastructura critică și reziliența financiară. Mai mult, programul va stabili mecanismele de protecție financiară pentru diminuarea impactului cauzat de dezastre.

Tot în cadrul consultărilor publice, părțile au subliniat faptul că procesul de implementare a proiectului va fi în concordanță cu standardele sociale și de mediu, fiind respectate normele de securitatea muncii, protecției mediului și sănătății publice, conform planurilor de angajament social și de mediu ale instituțiilor implicate.

Scopul ședinței a fost prezentarea proiectului publicului larg și schimbul de opinii și propuneri între beneficiarii proiectului, reprezentanților societății civile, dar și părților cointeresate. 

Consultările publice au fost organizate la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne, unde au participat Secretarul de stat al MAI, doamna Jana Costachi, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonel Oprea Alexandru, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, beneficiarii programului și participanți din cadrul altor ministere, instituții, dar și agenții cointeresate de derularea proiectului și anume: Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Mediului, Fundația Regina Pacis, Asociația Națională de Dezvoltare Rurală, Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă.

Doamna Costachi a menționat că proiectul „Consolidarea managementului riscurilor de dezastre și a rezilienței Republicii Moldova”, care a fost conceput de patru ministere reprezintă un angajament strategic de termen lung prin care beneficiarii, dar și responsabilii din cadrul proiectului vor obține capacități instituționale mult mai eficiente pentru gestionarea riscurilor de dezastre și reziliență climatică din Republica Moldova. Totodată, secretarul de stat a subliniat că o mare parte a proiectului se va orienta pe investiții și consolidarea instituțională, pentru pregătirea și răspunsul nemijlocit la situații de urgență, cu un accent special pe schimbări climatice. Proiectul interinstituțional “Consolidarea managementului riscurilor de dezastre și a rezilienței Republicii Moldova” este finanțat de Banca Mondială, fiind estimat în sumă de 40 milioane euro.