MAI a participat la Conferința Internațională a donatorilor pentru susținerea sinistraților din Turcia și Siria, de la Bruxelles

Republica Moldova a fost și rămâne solidară cu poporul turcesc, care a avut de suferit în urma cutremurelor devastatoare produse la începutul lunii februarie.

În acest context, ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, a participat, online, la Conferința Internațională a donatorilor pentru susținerea sinistraților din Turcia și Siria, care a avut loc la Bruxelles. Întrunirea a fost prezidată de către președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, având drept scop mobilizarea comunității internaționale pentru ameliorarea consecințelor produse de cutremure în zonele afectate din ambele țări.

Astfel, în contextul calamităților naturale, la data de 6 februarie, țara noastră a expediat Republicii Turcia, prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, oferta sa de asistență.

În acest sens, o echipa specializată în Urban Search and Rescue (căutare și salvare urbană), a IGSU, din cadrul MAI, cu 56 de salvatori, dotați cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și cu 2 câini de căutare, au intervenit 7 zile consecutiv, în zonele de risc din Republica Turcia.

În cadrul reuniunii de astăzi, ministrul Ana Revenco a comunicat că solidarizându-se cu poporul turc, Ministerul Afacerilor Interne a identificat un lot de produse de primă necesitate, de peste 8 mln. de lei, care urmează să fie acordate în calitate de ajutor umanitar persoanelor sinistrate din Turcia.

Decizia vine ca răspuns la solicitarea Guvernului Turciei adresată comunității internaționale, având în vedere faptul, că dimensiunea daunelor produse de cutremurele din 6 și 7 februarie curent depășește capacitățile naționale de răspuns.

Menționăm că, produsele alimentare și de igienă pentru adulți, hrana și produsele de îngrijire pentru copii și bebeluși, pernele, păturile, prosoapele, măștile de protecție și alte bunuri vor ajunge în cel mai scurt timp în Turcia.

Amintim, pe parcursul realizării misiunii internaționale, angajații IGSU au reușit să salveze un băiat în vârstă de 3 ani de sub ruinele unui bloc de locuit, unde se afla mai mult de 4 zile. Tot specialiștii moldoveni, fiind în grupuri mixte cu salvatorii din Ungaria, Mexic, Olanda și Turcia, au efectuat lucrări de evaluare a clădirilor și recuperare a cadavrelor