Women4Security –construim politici, prin care viața comunitară și stabilitatea socială să genereze creșterea calității vieții cetățenilor

Mai bine de 200 de femei din Republica Moldova și România și-au unit ieri forțele pe platforma Women4Security, pentru a genera proiecte care să propulsioneze dezvoltarea culturii de securitate și a celei organizaționale pentru bunăstarea și securitatea cetățenilor din regiune și din Europa. 


La inițiativa ministrei afacerilor interne, Ana REVENCO, femei-lidere care pun umărul la progresul țării lor – primare, femei de afaceri, deputate, diplomate din cele două țări – au identificat opțiuni de consolidare a unei rețele de securitate pe subiecte de interes comun pentru ambele state: implicarea comunității, digitalizarea, conexiunile trans-sectoriale și implicarea tinerilor.


Prezentă la eveniment, Președinta Republicii Moldova, Maia SANDU, a subliniat:


,,În aceste vremuri complicate, când riscurile de securitate au crescut exponențial, femeile din regiunea noastră sunt în prima linie pentru a oferi siguranță și pentru a proteja pacea în țară, în localitate, la locul de muncă, iar în Ucraina – pe linia frontului. (..) Acum câțiva ani, în Republica Moldova, femeile erau implicate prea puțin în activitățile ce țin de politică, securitate, ordine publică. Astăzi lucrurile s-au schimbat mult. Femeile reprezintă 40% în Parlamentul Republicii Moldova, un număr record din istoria țării noastre (…)”


Ministra afacerilor interne a Republicii Moldova, Ana REVENCO, a subliniat că menirea evenimentului de astăzi este să identifice și să crească inițiative comune între societate, mediul de afaceri, instituțional și politic. 


,,Ultima perioadă ne- a învățat că securitatea nu este doar despre militărie. Securitatea este baza oricărei inițiative. Fără secutitate, nu se construiesc familii, nu pot fi crescute afaceri. Fără securitate, nu rezistă o casă și nu are viitor nicio țară. Vă mulțumesc tuturor pentru interesul sporit față de platforma Women4Security. Implicarea dumneavoastră va ajuta să construim politici prin care viața comunitară, stabilitatea socială să genereze creșterea calității vieții cetățenilor din țările a căror stabilitate socială influențează stabilitatea Europei”, a spus ministra.  


Cu referire la constituirea rețelei  pe subiecte de interes comun, Președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Parlamentului României, Nicoleta PAULIUC, a subliniat că, în opinia sa, „semințele colaborării moldo-române în domeniul securității au fost deja plantate” prin platforma Women4Security. 


,,În ceea ce priveşte partea de conexiuni trans-sectoriale, este evident că statul român nu se limitează doar la dimensiunea de securitate atunci când alege să sprijine Republica Moldova. (…) Am vorbit, în mai multe rânduri, despre extinderea conceptului de securitate către diverse domenii economice şi sociale vitale pentru funcţionarea oricărei ţări. Sub această umbrelă, intră nu doar securitatea militară şi securitatea graniţelor, dar şi securitatea energetică, alimentară şi digitală. În cazul punctual al anumitor forme de atac ale Federaţiei Ruse asupra Republicii Moldova, ar trebui extinsă securitatea şi la elementul cultural”, a mai spus Nicoleta PAULIUC. 


În discursul său de salut, Doina GHERMAN, Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova, a specificat:

„În ultimul an, Republica Moldova s-a ridicat cu 56 de poziții în clasamentul mondial, la capitolul participarea femeilor în politică. Astfel, Moldova ocupă astăzi locul 16 din 146 de țări. (..) Egalitatea de gen merge mână în mână cu democrația, prosperitatea, cu pacea și securitatea”.


Forumul participantelor la cea de-a doua ediție a Women4Security a votat o serie de decizii importante pentru continuarea parteneriatelor în domeniul securității societale. Conform rezoluției: 


Ø Platforma Women 4 Security devine un instrument dinamic prin Rețeaua de Inițiative și Proiecte Moldova – România. 


ØGrupurile de lucru propun și implementează inițiative și proiecte care să producă efecte pozitive pentru pacea, libertatea, demnitatea și bunăstarea fiecărui om, a familiei, a comunităților, regiunilor și statelor. 


Ø Inițiativele și proiectele pot include activități de tip soft, de conștientizare, de descriere a problemelor, de prezentare a modelelor de bune practici, de analiză a oportunităților, de schimb de expertiză sau de instruire, dar nu numai. 


ØRețeaua este subsumată Agendei NATO Femeile, Pacea și Securitatea, din noiembrie 2020 și Concluziilor Consiliului UE privind femeile, pacea și securitatea, din noiembrie 2022. 


Comunitatea Women4Security a fost creată la inițiativa ministrei afacerilor interne, Ana Revenco, în aprilie 2022. Următoarea întrunire a forumului  va avea loc în România, în trimestrul al III-lea al anului curent.  


Pentru mai multe detalii:
Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Interne al MAI,
Tel.: 067 11 7042
Email: presa@mai.gov.md