Vizita Ministrului Adrian Efros cu Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi la un Centru de Asistență de Urgență în Numerar pentru refugiați

Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, directorul regional al UNHCR pentru Europa, Philippe Leclerc, și reprezentantul UNHCR în Moldova, Francesca Bonelli.

Grandi și Efros au efectuat o vizită comună la cel mai mare dintre cele opt Centre parte a programului de asistență în numerar din Moldova (Cash Enrolment Center) situat la Chișinău. Obiectivul acestor Centre este de a oferi asistență de urgență în numerar persoanelor care au fugit din Ucraina și care locuiesc în prezent în Republica Moldova. În cadrul vizitei la Centru, delegația a asistat la desfășurarea unei sesiuni de consultări juridice pentru refugiații ucraineni, acest centru oferind de asemenea, sprijin juridic cu ajutorul Centrului de Drept al Avocaților. 

Printre prioritățile discutate la întrevederea Ministurlui Adrian Efros cu Comisarul UNHCR, Filippo Grandi, se numără angajamentul asumat la Forumul Global pentru Refugiați, accentul pe dezvoltarea de programe menite să asiste persoanele care au fugit din Ucraina în integrarea lor pe termen mediu și lung în comunitățile locale, inclusiv prin furnizarea de servicii educaționale și medicale.

În același context, s-a subliniat importanța implementării Proiectului de Repatriere Voluntară Asistată de UNHCR și OIM, revizuirea și consolidarea infrastructurii, sprijinirea procesului de relocare și consolidarea eforturilor Guvernului pentru gestionarea crizei și îmbunătățirea condițiilor de primire a refugiaților. 

Această vizită face parte dintr-un cadru mai amplu de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne și UNHCR, având la bază un Memorandum de Înțelegere semnat în 2022, parteneriatul permanent între Guvernul Republicii Moldova și UNHCR fiind consolidat de la semnarea Acordului de Cooperare în 1998. 

Colaborarea cu UNHCR reprezintă un angajament ferm pentru sprijinirea refugiaților și gestionarea crizei, Ministerul Afacerilor Interne fiind hotărât să intensifice eforturile pentru a răspunde nevoilor comunităților și ale celor care caută protecție în Republica Moldova.