Vizita de lucru a conducerii MAI la Budapesta, în perioada 24-25 ianuarie 2024

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros a efectuat o vizită de lucru la Budapesta în perioada 24 – 25 ianuarie, alături de Prim-ministrul Dorin Recean și Vicepremierul Vladimir Bolea.

În cadrul vizitei, Ministrul Efros a semnat cu Ministrul de Interne al Ungariei, Sándor Pintér, un Memorandum de Înțelegere între instituțiile pe care le reprezintă, prin care se angajează să dezvolte cooperarea în domeniul afacerilor interne prin împărtășirea celor mai bune practici; participarea la proiecte și programe comune; urmărirea oportunităților de participare la instrumentele Uniunii Europene, precum și la alte instrumente de cooperare internațională relevante și încheierea dePlanuri de Acțiuni Anuale în diferite domenii conexe afacerilor interne.

De asemenea, în cadrul vizitei, Ministrul afacerilor interne a avut o întrevedere cu Directorul Executiv al CEPOL (Agenția Uniunii Europene pentru Formare în Materie de Aplicare a Legii) – Montserrat Marín López. Oficialul a mulțumit pentru sprijinul acordat în domeniul consolidării capacităților angajaților MAI începând cu anul 2012, din momentul semnării Acordului de Cooperare între Academia „Ștefan cel Mare” a MAI și CEPOL. Ministrul a evidențiat că este în prioritățile MAI, negocierea și semnarea unui nou Memorandum de Înțelegere și extinderea calendarului de activități cu implementarea noilor metodologii de pregătire a personalului conform necesităților identificate.

Ulterior, Ministrul Adrian Efros a dus discuții cu Scott Donovan, Directorul ILEA Budapesta (Academia Internațională de Aplicare a Legii cu sediul la Budapesta). Cei doi reprezentanți au discutat despre posibilitatea de organizare a trainingurilor în vederea formării abilităților manageriale, investigarea infracțiunilor comise împotriva copiilor cu ajutorul tehnologiilor informaționale, politici de promovare a egalității de gen în instituțiile de aplicare a legii, investigarea infracţiunilor legate de traficul de droguri și altele. 

În continuare, Ministrul Efros a participat la ședința Prim-ministrului Recean cu omologul maghiar al acestuia, Viktor Orbán. Întrevederea organizată la invitația Prim-ministrului Orbán, s-a axat pe agenda bilaterală dintre Republica Moldova și Ungaria, procesul de integrare europeană a țării noastre și promovarea priorităților economice și investiționale.