Uniunea Europeană și-a exprimat suportul pentru MAI în gestionarea crizelor

În perioada 6-7 decembrie, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a avut o serie de îndrevederi oficiale la nivel înalt, la Bruxelles.

În cadrul ședinței cu E.S. Ylva Johansson, Comisarul European pentru Afaceri Interne, oficialii au discutat despre perspectivele de dezvoltare ale HUB-ului de Securitate al UE la Chișinău. La fel, ministrul a prezentat situația în regiune și a semnalat pericolele create de războiul hibrid, care se intensifică pe teritoriul Republicii Moldova.

La întrevederea cu Andrius Kubilius, Membru al Parlamentului European, ministrul a discutat despre măsurile de securitate ale UE. Totodată, ministrul a menționat că centura de securitate a UE la hotar cu războiul trebuie fortificată, prin sprijinul acordat Republicii Moldova.

În cadrul ședinței cu Peter Wagner, Directorul Serviciului pentru instrumente de politică externă al Comisiei Europene, oficialii au abordat subiecte de securitate în regiune și cum ar putea contribui UE la ridicarea gradului de reziliență al Republicii Moldova, la hotar cu războiul.

La întrevederea cu Oliver Verhelyi, Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, oficialii au discutat despre cum Moldova implementează prioritățile stabilite în avizul Comisiei Europene, cu un accent special pe securitatea internă și lupta împotriva crimei organizate. Comisarul a menționat că UE este gata să furnizeze echipamentul necesar Republicii Moldova pentru consolidarea securității interne.

În cadrul ședinței cu Margaritis Schinas, Vicepreședintele Comisiei Europene, oficialii au continuat discuțiile despre importanța securității în asigurarea statului de drept. A fost abordată, de asemenea, cooperarea intensificată, sprijinul mai mare pentru Republica Moldova și interoperabilitatea în procesele cu structurile de securitate ale UE.