În primele patru luni de la lansare, 3401 de imagini foto și video cu copii în ipostaze sexuale explicite, au fost înregistrate prin intermediul mecanismului național de raportare a conținutului ce reprezintă abuz sexual asupra copiilor.
Rezultatele pilotării mecanismului național de raportare și înlăturare a acestora au fost prezentate la 12 septembrie curent, în cadrul unei conferințe de presă, cu participarea ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al SUA în Republica Moldova, E.S. Kent D. Logsdon, șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu și directoarea executivă a Centrului Internațional „La Strada”, Elena Botezatu.
Adrian Efros, Ministrul afacerilor interne a declarat că: „În ultimii ani s-a înregistrat o creștere dramatică a cazurilor raportate de abuz sexual în mediul online asupra copiilor. Din acest considerent, a fost creat și operaționalizat acest mecanism național de raportare. MAI se aliniază cerințelor internaționale de protecție în mediul online și își propune să conecteze diverse instrumente pentru a asigura un internet mai sigur pentru cea mai vulnerabilă parte a populației, pentru copii.”
E.S. Kent D. Logsdon, Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al SUA în Republica Moldova a detaliat sprijinul oferit de Ambasada SUA în domeniul combaterii criminalității cibernetice, în special, a abuzului și exploatării sexuale online asupra copiilor.
Odată cu operațiolizarea mecanismului național de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor (MASC), are loc identificarea mai rapidă a făptuitorilor şi pedepsirea agresorilor sexuali, fie aceștia producători sau consumatorilor de MASC. Totodată, prin înlăturarea materialelor ilegale de pe Internet, se evită victimizarea repetată a copiilor determinată de circulația acestor materiale în mediul on-line.
De menționat că în aprilie 2023, Moldova a devenit membră a rețelei globale INHOPE, rețea ce întrunește 52 servicii de raportare a MASC din întreaga lume. Datorită acestei aderări, Republica Moldova urmărește să-și alinieze practicile sale naționale la standardele europene de funcționare a serviciilor de raportare a materialelor de abuz sexual. INHOPE oferă acces la o platformă comună de raportare, analiză, notificare și înlăturare a materialelor ilegale din Internet. Aceasta operaționalizează reacția autorităților și înlăturarea mai rapidă a abuzului.