Stefano Tomat: Suntem aici ca să lucrăm împreună

Întrucât dinamica evenimentelor care afectează contextul de securitate al Republicii Moldova este din ce în ce mai accelerată, este nevoie de sincronizarea tuturor partenerilor și instituțiilor cu competențe în acces domeniu.

În contextul deschiderii Misiunii de Parteneriat a UE în Moldova (Misiunea EUPM), ministra Ana Revenco a avut o întrevedere cu comandantul operațiunii civile a Serviciului European de Acțiune Externă al Uniunii Europene, Stefano Tomat. Oficialul european a subliniat că dezvoltarea capacităților de răspuns a statului nostru la întreaga paletă de amenințări hibride este una dintre principalele priorități ale Misiunii EUPM.

Mai mult, Stefano Tomat a dat asigurări că MAI este perceput ca un partener care poate furniza UE  informații și expertiză valoroasă, prin care comunitatea țărilor membre să poată înțelege mai bine cum își poate sincroniza eforturile și resursele, așa încât să combată eficient războiului hibrid.

„Moldova este în prima linie a acestui război. Orice coliziune din Odesa sau Kyiv, care este simțită aici ca o amenințare la adresa statutului dumneavoastră, noi o simțim ca pe o amenințare în adresa securității din țările UE. Suntem aici ca să lucrăm împreună, ca să asigurăm un mediu stabil pentru cetățenii moldoveni și pentru cei din țările europene”.

La rândul său, ministra afacerilor interne a menționat: „Investițiile în capacitățile naționale de răspuns la propagandă, dezinformare și alte atacuri hibride trebuie văzute ca o investiție în reziliența Uniunii Europene. Și sper că Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova să fie platforma care să-și promoveze obiectivele de consiliere strategică  pe două căi, aici, în Moldova, dar și la Bruxelles. Mizăm pe suportul dumneavoastră în a sensibiliza comunitatea europeană în raport cu necesitatea unor transformări durabile în noul ecosistem de securitate al Europei, care ar include și Moldova”.