Schimb de opinii ale ministrei de interne cu experți notorii în diplomație și securitate

Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, care s-a desfășurat în perioada 18-19 mai la București, este o platformă perfectă pentru sincronizarea strategiilor de securitate la nivel regional, european, dar și bilateral.


În acest sens, ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a avut mai multe întrevederi cu experți în domeniul diplomației și politicilor de securitate de nivel internațional, printre care și Directoarea oficiului din Kyiv a GLOBSEC, Iuliia Osmolovska. 


Oficialii au discutat despre arhitectura de securitate europeană după război și despre consolidarea rezilienței statelor europene prin colaborare și schimb continuu de bune practici. Ministra afacerilor interne le-a vorbit experților despre experiența valoroasă acumulată de Republica Moldova în gestionarea atacurilor hibride și că, având în vedere relevanța acestui subiect pentru întreaga comunitate europeană, în scurt timp, la Chișinău va fi organizată o platformă de discuții cu participarea experților din mai multe state.


Amintim că pe 12 iunie curent, la Chișinău, va avea loc cea de-a doua ediție a Forumului estic privind securitatea și gestionarea frontierelor, organizată de Ministerul Afacerilor Interne în parteneriat cu centrul român New Strategy Center, specializat în proiecte relevante pentru securitatea națională, precum apărarea, securitatea energetică, securitatea cibernetică și amenințările hibride.


Pe platforma Forumului de securitate de la Chișinău vor fi prezentate cele mai valoroase concluzii și rezultate desprinse din experiența autorităților de gestionare a multiplelor crize generate de războiul din Ucraina. La fel, comunitatea statelor participante vor analiza reconfigurarea strategiilor de securitate în contextul războiului hibrid care vizează întreg continentul European.

 Prima ediție a Forumului estic privind securitatea și gestionarea frontierelor a avut loc în decembrie 2022.