Salvatorii și pompierii moldoveni, implicați în premieră într-un exercițiu care ne apropie de standardele europene în domeniul protecției civile

Centrul republican de instruire al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI a fost gazda unui Exercițiul de Stat Major, în care salvatorii și pompierii moldoveni s-au antrenat, alături de colegii lor din alte 13 țări, să facă față unor situații de urgență de nivel internațional.

Peste 90 de specialiști și experți din 13 țări precum Belgia, Germania, Bulgaria, Suedia, Italia, Finlanda, Norvegia, Iordania, Palestina, România, Austria, Ungaria și Polonia au participat în aplicații de amploare de gestionare crizelor. Este vorba despre simularea unei situații excepționale care depășește capacitatea de răspuns și intervenție a unei singure țări. Prin urmare, echipele de salvatori solicită ajutorul colegilor din alte state. Iar țara-gazdă coordonează aceste intervenții.

Aplicațiile de astăzi au avut la bază scenarii în care au fost gestionate situații de risc cum ar fi inundațiile și seismele. Conform înscenării, a avut loc un dezastru de dimensiuni extraordinare cu pierderea aprovizionării cu energie la nivel național. Specialiștii au activat virtual Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru a perfecționa proceduri de cooperare și coordonare în situații excepționale între instituțiile și serviciile de urgență.

Asemenea exerciții, precum cele care au avut astăzi loc la Răzeni, ne ajută să dezvoltăm capacitatea națională de intervenție în dezastre și urgente. Totodată, aceste experiențe sunt un prilej bun de informare și pregătire mai bună a cetățenilor, prin promovarea comportamentelor corecte în situații excepționale.

Anul trecut au fost elaborate mai multe ghiduri, recomandări și instrucțiuni în acest sens. Au fost organizate lecții și instruiri tematice pentru copii, campanii de sensibilizare, care au fost apreciate de cetățeni. Iar inițiativele de acest fel ale MAI vor continua. Căci crizele umanitare din ultimii ani arată că dimensiunea acestora depășește cu mult capacitatea de intervenție a unei țări, fapt care demonstrează că trebuie să ne ajutăm reciproc, dar și să comunicăm continuu, informând cetățenii și ajutându-i să rămână în siguranță.

Doar în ultimele 18 luni, echipa de salvatori și pompieri a Republici Moldova a fost implicată și a făcut de fiecare dată față cu brio în 3 misiuni internaționale de salvare. Reușitele colegilor din cadrul IGSU în cadrul unor astfel de experiențe, de profesionalism înalt și solidaritate, înseamnă, în cele din urmă, o calitate mai bună a serviciilor de intervenție oferite ca răspuns la chemările oamenilor în viața de zi cu zi.