România și Moldova cooperează pentru a instrui personalul MAI și pentru a accelera operaționalizarea unui nou punct comun de trecere a frontierei

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco s-a întâlnit astăzi cu ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Bode. Omologii au discutat mai multe subiecte de interes comun în sensul consolidării cooperării operative dintre structurile ministerelor de resort. Dialogul a vizat, în mod special, creșterea capacității Republicii Moldova de a răspunde adecvat la actualele amenințări de securitate.

Oficialii au semnat Planul de cooperare privind organizarea și desfășurarea activităților de instruire pentru personalul din cadrul subdiviziunilor MAI al Republicii Moldova în cadrul instituțiilor de învățământ ale MAI România. De asemenea, au trecut în revistă suportul acordat în 2022, prin instruirile angajaților MAI al Republicii Moldova în diferite domenii.

„Deja, există o relație tradițională de cooperare între ministerele noastre, iar acest lucru nu poate fi decât în beneficiul angajaților din sistemul afacerilor interne al RM. Poliția română deține capacitatea de a fi un bun furnizor de bune practici pentru structura noastră, iar această practică ar contribui la dezvoltarea angajaților subdiviziunilor MAI întru fortificarea calității serviciilor prestate cetățenilor”, a spus Revenco.

În cadrul bilateralei, s-a  discutat și despre urgentarea operaționalizării Acordului de control coordonat în punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albita, încheiat între țările noastre recent.

“Pentru ca oamenii să petreacă și mai puțin timp la trecerea frontierei de stat, iar camioanele cu mărfuri să nu mai stea în cozi de kilometri așteptând să treacă vama, am convenit ca România să îndeplinească formalitățile guvernamentale și parlamentare în regim de urgență. La rândul ei, Republica Moldova ar urma să aprobe acordul printr-o hotărâre de Guvern, în termen scurt”, a mai declarat Ana Revenco.

La rândul său, ministrul de interne al României, a specificat: „Este foarte important ca acest proiect-pilot să aducă rezultate bune pentru a putea extinde controlul și în alte puncte de la frontiera dintre noi. Astfel, acest mecanism inovativ ar putea să devină o practică curentă în activitățile noastre comune la frontieră”.

În cadrul aceleiași întrevederi, cei doi miniștri s-au informat cu privire la stadiul de operaționalizare a punctului comun de frontieră Leova-Bumbăta. România a creat un grup de lucru pentru realizarea acestui proiect, iar Moldova e în studiu avansat de construire  a punctului de frontieră și a infrastructurii aferente.