Protecția refugiaților rămâne în continuare o prioritate pentru MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a participat la evenimentul „Dialogul Înaltului Comisar privind provocările de protecție – Cooperare pentru dezvoltare 2022”. În cadrul intervenției sale, ministrul a împărtășit experiența Republicii Moldova privind primirea și incluziunea în siguranță a refugiaților din Ucraina. Totodată, ministrul a exprimat nevoia unui angajament continuu din partea comunității internaționale de a sprijini Moldova în consolidarea sistemelor și serviciilor naționale pentru a facilita incluziunea socio-economică eficientă și sigură pentru refugiați și comunitățile locale afectate.

Republica Moldova rămâne pe deplin angajată în sprijinirea și incluziunea refugiaților. Gestionarea eficientă a tuturor aspectelor crizei – umanitare și de securitate – este esențială. 10 luni de eforturi ample ale Guvernului Republicii Moldova au demonstrat că managementul eficient înseamnă o abordare holistică, care depășește sprijinul tradițional pentru refugiați și comunități. Acesta trebuie să asigure protecția și securitatea acestora, prevenirea și controlul factorilor care le pot pune în pericol securitatea, contracararea eficientă a faptelor ilicite care au legătură directă sau indirectă cu statutul lor de persoană sau comunitate în nevoie.

Ministrul a solicitat sprijin continuu pentru consolidarea sistemelor noastre și pentru a permite refugiaților și comunităților afectate accesul la drepturi, documente și servicii într-un mediu sigur și securizat, având în vedere costurile semnificative care nu pot fi asumate doar de către Republica Moldova.

Ulterior, ministrul a avut o întrevedere bilaterală cu Filippo Grandi, Comisar la Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Oficialii au discutat despre situația actuală în Republica Moldova, cu crize suprapuse, care solicită la maxim autoritățile. Protecția refugiaților depinde de rezistența Moldovei la crize, prin urmare, protecția înseamnă securitate și siguranță.

Comisarul Grandi a apreciat curajul, determinarea și modul în care Moldova a răspuns acestei crize, precum și deschiderea cu care cetățenii au primit refugiații în casele sale. La fel, comisarul a menționat că înțelege nevoia de securitate, inclusiv pentru coeziune.

Menționăm că în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova sunt peste 86 mii refugiați, dintre care peste 43 mii sunt minori.