Republica Moldova prin HUB-ul de securitate al UE antrenată în operațiunea europeană SEE – JAD 2023, pentru combaterea criminalității transfrontaliere, organizată de EUROPOL

Operațiunea  a fost declanșată în această dimineață și se va încheia la sfârșitul acestei săptămâni, iar cei 120 de angajați din cadrul Ministerului de Interne, Procuraturii Generale  și din Serviciul Vamal vor fi antrenați în operațiuni de control și de depistare a infracțiunilor în 14 puncte de trecere a frontierei de stat, pe drumurile naționale și în anumite zone din teritoriul național.

Scopul acestei acțiuni operaționale internaționale este de a contribui la combaterea traficului ilegal de arme, traficului de droguri, traficului de ființe umane, destructurarea rețelelor de migrație ilegale și destructurarea rețelelor criminale cu grad ridicat de risc, prin cooperare internațională și operaționalizarea schimbului de informații.

Până în acest moment autoritățile de aplicare a legii implicate în operațiunea SEE JAD 2023 pe teritoriul R Moldova au depistat deja un urmărit internațional și 4 persoane care au trecut ilegal frontiera dinspre Ucraina.

Participanții la nivel internaționali sunt țările membre UE și Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Moldova, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Turcia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

De asemenea sunt implicate agențiile UE și organizațiile internaționale și regionale EUROPOL, EUROJUST, FRONTEX, INTERPOL, SELEC, SEESAC.