Republica Moldova găzduiește primul Forum estic de securitate și management al frontierelor

Agresiunea din Ucraina a schimbat misiunile și obiectivele spectrului afacerilor interne în toate țările de la granițele Europei de Est. Fiind față în față cu războiul, au fost implementate măsuri și decizii necaracteristice activității zilnice, consolidând centura de siguranță la granița cu Europa. Soluționarea provocărilor a implicat abordări pe domenii mai largi, implicând mai mulți parteneri de dezvoltare.

În acest context, astăzi, 15 decembrie, Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova organizează primul Forumul estic de securitate și management al frontierelor.

Evenimentul reunește șefi de Poliție, șefi de Poliție de frontieră și oficiali înalți din peste 10 țări care se află la frontiera estică a Europei. Reuniunea oficialilor apare din necesitatea evidențierii importanței managementului eficient al frontierelor, dar și a provocărilor la adresa securității regionale, în contextul războiului din Ucraina, astfel arătând parcursul formării centurii de securitate. Forumul este moderat de către Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) și Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF).

Subiectele de discuție se vor focusa pe răspunsul multi-dimensional al MAI la schimbările contextuale începând cu 24 februarie și instrumentele care au fost utilizate în contextul noilor provocări. Vor fi abordate 3 panele de discuție între participanți, după cum urmează: aspecte importante privind securitatea și gestionarea frontierelor; limitele modelelor tradiționale de organizare și ale procedurilor standard de operare în timpul unor crize multiple care se suprapun; nevoi stringente pentru a face față crizelor simultane.

Pe lângă subiectele ce țin de prevenirea și combaterea grupurilor transnaționale de crimă organizată, vor fi puse în discuție și amenințările hibride și manifestările reale de dezinformare, atacuri cibernetice, revolte, care sunt un alt factor constant de la 24 februarie până în prezent.