Expertiza acumulată în primele șase luni ale anului curent de Hubul de Securitate al UE la Chișinău a pus deja bazele cooperării transfrontaliere, a îmbunătățit capacitatea de anticipare a riscurilor și de luare a deciziilor strategice în domeniul securității, atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Uniunea Europeană. Aceste concluzii au fost discutate astăzi în cadrul a două grupuri de lucru specializate.
,,Misiunea noastră este să facem Europa mai sigură, prin detectarea amenințărilor și oferirea de soluții comune, la momentul și în locul oportun. (..) Astăzi redefinim conceptul de sistem de afaceri interne prin combinarea componentelor de securitate, apărare, afaceri interne și tehnologii”, a menționat secretarul general adjunct al MAI, Vladislav Cojuhari.
Precizăm, în luna martie curent, pe platforma Hubului de Securitate al UE la Chișinău au fost înființate două grupuri de lucru cu scopul de a îmbunătăți strategia de colaborare, calitatea și cantitatea schimbului de informații pe această platformă.
Primul grup de lucru are în competența sa monitorizarea și contracararea războiului hibrid.
Cel de-al doilea grup de lucru are în vizor abordările sistemice ale capturilor mari de mărfuri scoase din uzul civil, inclusiv armament, droguri ș.a
,,Relevanța crescândă a evoluțiilor geopolitice din regiune a provocat schimbări enorme în ecosistemul de securitate european. Conflictul armat în curs de desfășurare la frontierele estice ale Uniunii Europene creează un teren fertil pentru activitățile transfrontaliere ale rețelelor infracționale și utilizarea noilor tactici hibride. În acest context, Hubul de Securitate al UE este mecanismul potrivit în lupta cu amenințările hibride, care pun în pericol securitatea Republicii Moldova și a continentului european”, a adăugat Vladislav Cojuhari.