Răspuns mai eficient și cooperare sporită: Delegațiile participante la Forumul Estic privind securitatea și managementul frontierelor au efectuat o vizită în teritoriu

Forumul estic privind securitatea și managementul frontierelor, care a avut loc ieri, a evidențiat nevoia de a aborda provocările de securitate, care se manifestă și apar din Europa de Est, în comun. În acest sens, delegațiile prezente la forum au făcut o vizită în teritoriu, unde au analizat dacă setul de instrumente existent pentru aplicarea legii (regulamente, canale de comunicare, terminologie) este potrivit pentru provocările actuale și viitoare.

În punctul de trecere al frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, oficialii au discutat despre mecanisme naționale de răspuns la amenințările create de război și cum ar putea fi acestea îmbunătățite.

La fel, au fost vizitate gara temporară și tabăra provizorie, unde șefii Poliției de Frontieră și a Poliției Naționale au explicat cum s-au coordonat autoritățile moldovenești și care vor fi măsurile întreprinse în caz de un eventual val nou de refugiați.

Ulterior, delegațiile au mers de-a lungul zonei de securitate, unde au vorbit despre particularități ce țin de asigurarea protecției cetățenilor și măsuri polițienești de menținere a ordinii și securității publice.

Nu în ultimul rând, oficialii au analizat deciziile care trebuie luate între ei, pentru un răspuns mai eficient și o cooperare sporită, precum și aspectele care ar trebui să fie abordate la nivel înalt, de către UE.