Pușcașii marini ai SUA instruiesc trupele speciale de intervenție din cadrul MAI, SPPS și MJ, în domeniul antiterorist

În contextul aprobării Strategiei de Securitate Națională în care este prevăzută abordarea integrata și anticipativă a pericolelor și amenințărilor teroriste, o echipă de instructori din cadrul forțelor speciale ale Pușcașilor marini, ai forțelor navale ale SUA este prezentă în Republica Moldova pentru a instrui trupele speciale de intervenție ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) și Ministerului Justiției (MJ).
 

În cadrul cooperări strategice dintre Ministerul Afacerilor Interne și Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău, timp de 6 zile vor avea loc instruiri practice ale forțelor de intervenție din cadrul Brigăzii cu destinație specială Fulger a IGP, Batalionului cu destinație specială Scorpion al IGC, Detașamentului cu destinație specială Pantera, al Ministerului Justiției și forțele speciale ale SPPS.
 

Luptătorii din cadrul trupelor speciale vor fi instruiți de pușcașii marini pentru dezvoltarea abilităților în domeniul antiterorist.
 

Astfel, vor avea loc în teren:

• Instruiri teoretice cu privire la acordarea primului ajutor în câmpul de risc terorist;

• Instruiri practice comune de folosire a armamentului în cadrul unor simulări a unor scenarii de amenințări teroriste;

• Simulări ale unor intervenții antiteroriste în spații închise;

• Trageri la țintă din mișcare asupra unor ținte mobile și staționare.
 

Scopul instruirilor este sporirea în abordarea integrată, interinstituțională a intervenției antiteroriste de către toate forțele speciale cu responsabilități în domeniul antiterorist.
 

Asistența SUA în pregătirea și instruirea forțelor de intervenția în domeniul antitero ale Republicii Moldova se înscrie în planul internațional de schimb de experiență și bune practici în pregătirea integrată pentru anticiparea și riposta în cazul atacurilor teroriste, la nivel mondial.