Protecția și tranzitul în siguranță a cetățenilor ucraineni, discutată la ședința Comitetului Director DG NEAR

Secretarul de stat al MAI, Andrei Cecoltan, a participat la ședința Comitetului Director pe marginea proiectului finanțat de DG NEAR ,,Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate a cetățenilor din țările parteneriatelor est afectați și a resortaților țărilor terțe în regiunea vecinătății de est afectată de conflictul din Ucraina”.

La eveniment au fost prezenți reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, delegați ai Comisiei Europene și ai Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). 

În cadrul întrevederii, oficialii au evaluat în comun progresele înregistrate în primul an de la implementarea proiectului finanțat de Uniunea Europeană, care prevede protecția și tranzitul în siguranță a cetățenilor ucraineni, care fug din calea războiului, și al resortisanților țărilor terțe afectați de conflictul din Ucraina.

De asemenea, cei prezenți au aprobat un șir de modificări în planul pentru anul curent, care vin să faciliteze traversarea frontierelor și să consolideze capacitățile autorităților naționale pentru ca să proceseze mai eficient, în prima linie, persoanele care sosesc la frontieră. 

Precizăm că, proiectul implementat de OIM și finanțat de NDICI – GE (Instrument de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională – Europa globală) al UE, constă în servicii de consiliere, sprijin consular, asistență pentru cazare și transport terestru, rezervări de bilete de avion, sprijin pentru plecare și tranzit, asistență în numerar și asistență pentru reintegrare, pentru refugiați.