Participarea conducerii MAI la cea de-a cincea ediție a Forumului Rețelei de Puncte Focale pentru Femei, Pace și Securitate

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a luat parte la forumul Rețelei de Puncte Focale pentru Femei, Pace și Securitate (Women, Peace and Security Focal Points Network/ WPS-FPN ), care s-a desfășurat în perioada 6-9 iunie la Washington, SUA.

Cea de-a cincea ediție a forumului a fost organizată de SUA și România și, în acest an, tema principală a platformei a fost afaptarea și evoluția femeii, păcii și securității ca un cadru al schimbării de politici.

Secretarul de stat al MAI, Daniela Misail-Nichitin, în calitate de punct național focal, a adus în discuție soluțiile inovatoare care au ajutat autoritățile Republicii Moldova să gestioneze eficient crizele suprapuse în contextul războiului din Ucraina. Numeroși reprezentanți ai comunității internaționale au apreciat organizarea la cel mai înalt nivel a Summitului Comunității Politice Europene care ne-a adus în vizorul întregului mapamond în data de 1 iunie curent. La fel, reziliența Moldovei și colaborarea strânsă dintre cetățeni și autorități în gestionarea crizei refugiaților, au fost date drept exemplu, inclusiv din perspectiva promovării politicilor de gen și protecției drepturilor femeile și copilor, ca fiind printre cele mai vulnerabile categorii de persoane în timpul războiului.

Daniela Misail-Nichitin a avut mai multe întrevederi bilaterale cu reprezentanți ai autorităților din Finlanda, Italia, Japonia și Canada, cu care au discutat despre continuarea colaborării pe filierele securității publice, digitalizării, instruirilor și schimbului de experiență la nivel instituțional.

Secretarul de stat a promovat la Washington intervențiile interinstituționale și interoperabilitatea, ca principale lecții învățate de Republica Moldova în ultima perioadă. În acest sens, au fost salutate iniațiativele destinate combaterii violenței sexuale, printre care și primul Centru de Justiție Familială din țara noastră.

Amintim că, în martie 2023, Guvernul Republicii Moldova a adoptat Programul național de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea pentru anii 2023-2027, de coordonarea căruia este responsabil MAI. Menirea principală a Programului este să creeze o serie de oportunități de reprezentare calitativă a femeilor în sectorul de securitate şi apărare pe plan intern și extern, inclusiv în procesul de negociere a conflictelor, în vederea asigurării securității întregii societăți – atât pentru femei, cât și pentru bărbați.