Parteneriatul strategic pe domeniul sistemului de securitate, discutat cu reprezentanții Statului Qatar

1 noiembrie 2023, Chișinău- Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a avut o discuție bilaterală cu Meshaal bin Mohammed bin Ajaj Al-Kubaisi, Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei Statului Qatar în Republica Moldova.

Au fost abordate posibilitățile de avansare a cooperării bilaterale pe mai multe dimensiuni, în special ce vizează securitatea cibernetică, preluarea bunelor practici din Statul Qatar în dezvoltarea și implementarea soluțiilor SMART/intelligence pentru îmbunătățirea sistemului de afaceri interne, managementul frontierelor pentru combaterea criminalității transfrontaliere, cât și măsuri comune în asigurarea securității cetățenilor. 

,,Ministerul Afacerilor Interne se concentrează pe furnizarea serviciilor de calitate pentru cetățeni, pe consolidarea poziției sale la nivel regional și internațional, devenind, astfel, un furnizor regional de securitate, prin introducerea conceptului de securitate europeană în activitatea sa zilnică”, a menționat Adrian EFROS. 

În marja discuțiilor, a fost subliniată necesitatea efectuării unor programe comune de instruire, astfel încât să crească gradul de pregătire și profesionalism a angajaților subdiviziunilor MAI. 

Părțile au discutat și despre dezvoltarea colaborării în domeniile protecției civile, intervenției operaționale în caz de incendii majore, gestionării consecințelor situațiilor excepționale de natură tehnică și naturală.

Reprezentanții Statului Qatar au confirmat deschiderea de a impulsiona relațiile cu Republica Moldova.