Moldova se alătură Coaliției globale pentru combaterea drogurilor sintetice, inițiată de UE și SUA

Mai multe studii arată o creștere alarmantă a cotelor traficului și consumului de droguri sintetice. Tendințele se manifestă la nivel mondial, motiv pentru care Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson au inițiat astăzi configurarea unei comunități internaționale, care să stimuleze contracararea fenomenului – Coaliția globală pentru abordarea amenințărilor legate de drogurile sintetice.

Ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a participat la prima întâlnire a Coaliției, alături de cei peste 240 de participanți, reprezentanți ai autorităților de resort din Franța, Suedia, Germania, Țările de Jos, Marea Britanie, Italia, Argentina, Canada, Mexic ș.a.

Ana Revenco a menționat importanța aderării Republicii Moldova la mecanismul european de avertizare timpurie, care să permită schimbul de informații între actorii-cheie implicați direct sau indirect în combaterea consumului de droguri.

„Pentru atingerea acestui obiectiv, în prima fază, Republica Moldova va îmbunătăți cadrul normativ corespunzător, inclusiv normele care să faciliteze conectarea Republicii Moldova la Sistemul European de Avertizare timpurie (European Early Warning System/ EWS), pentru colectarea și schimbul de informații, a subliniat ministra Revenco. -Trebuie să rămânem vigilenți, să raportăm activitățile suspecte și să sprijinim inițiativele care vizează eradicarea drogurilor sintetice din comunitățile noastre. Acționând împreună, transmitem un mesaj puternic, că nu vom tolera daunele cauzate de aceste substanțe în comunitatea noastră”, a mai spus ministra afacerilor interne.

Contribuția activă a țării noastre în domeniul combaterii traficului și consumului de droguri este deja apreciată la nivel european, fapt remarcat de către Directorul Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Toxicomaniei, Alexis Goosdeel, în cadrul unei întrevederi recente cu Ana Revenco.

Pe de altă parte, aderarea țării noastre la Sistemul European de Avertizare timpurie va permite asigurarea unui proces continuu și calitativ de revizuire a prevederilor legale ce reglementează lista substanțelor stupefiante, psihotrope și precursorilor acestora, supuse controlului de stat.