Moldova are prieteni valoroși, care o ajută să mențină siguranța în comunitate și în regiune

Echipele polițiștilor, polițiștilor de frontieră și cele ale ofițerilor antrenați în gestionarea migrației vor deveni mai mobile, mai operative și mai eficiente în menținerea securității și ordinii publice. Capacitățile și resursele subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost consolidate astăzi printr-un lot de asistență oferit de Guvernul SUA, Guvernul Japoniei, Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Echipamente performante le vor permite angajaților MAI să gestioneze mai bine frontierele, să ofere servicii calitative cetățenilor țării noastre și persoanelor refugiate, sporind nivelul de securitate în comunitate.

Asistența în valoare totală de aproape 1 milion de dolari a fost oferită prin intermediul Organizației Internaționale pentru Migrație (IOM) în cadrul a câtorva proiecte menite să fortifice răspunsul Republicii Moldova la criza persoanelor refugiate din Ucraina.

La evenimentul de transmitere a lotului de asistență, ministra afacerilor interne, Ana REVENCO, a declarat:

,,Din primele zile de război în Ucraina, partenerii tradiționali ne-au fost alături, ne-au sprijinit ca să putem rezista. Suportul oferit astăzu cu generozitate de Japonia și Marea Britanie vor ajuta echipele Ministerului Afacerilor Interne să fie mai mobile, mai operative, mai eficiente, ne vor dezvolta componenta analitică și capacitatea de reacție a polițiștilor, polițiștilor de frontieră și a colegilor din domeniul migrației. Ucraina luptă în continuare cu prețul vieții, pentru a-și apăra integritatea teritorială, dar și pentru securitatea în Uniunea Europeană. Consolidând forțele noastre, ajutăm Ucraina să reziste, să învingă agresiunea care ne amenință pe noi toți”.

Ambasadorul Japoniei la Chișinău, ES Yoichiro YAMADA, a remarcat că, prin modelul de operare al sistemului afacerilor interne la situațiile cu risc de destabilizare socială, Republica Moldova demonstrează că este un stat democrat, o țară care reușește să mențină ordinea publică prin multă disciplină și mult antrenament pe timp de pace.

„Le explic vizitatorilor străini că străzile în Republica Moldova sunt sigure și că nu vezi polițiști echipați cu armuri grele patrulând. În această țară, mă simt în siguranță, la fel cum mă simt în țara mea, în Japonia. Le mulțumim ofițerilor de poliție pentru că sunt amabili și flexibili, în asigurarea statului de drept pentru fiecare. Sperăm ca contribuția cu echipament oferit de către Japonia Republicii Moldova, prin intermediul IOM, va asista munca dumneavostră în consolidarea securității, în conformitate cu principiile democratice”, a mai spus ES Yoichiro YAMADA.

ES Edward INGLETT, Șef-adjunct al misiunii diplomatice a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Chișinău, a menționat că „Datorită acestui parteneriat, capacitatea de gestionare a frontierelor în Republica Moldova a crescut semnificativ în acest an. La Summitul Comunității Politice Europene, care a avut loc aici la 1 iunie, Regatul Unit a anunțat o finanțare umanitară suplimentară de 10,5 milioane de lire sterline pentru a garanta că refugiații de aici pot avea acces la servicii de bază și protecție și pentru a consolida sistemul național de protecție socială pentru a răspunde nevoilor celor mai vulnerabile persoane, refugiați și moldoveni. Sperăm ca această cooperare eficientă să continue în anul următor, în special în ceea ce privește planificarea situațiilor de urgență, dar și pe măsură ce partenerii internaționali și naționali umanitari și de dezvoltare continuă să lucreze la reducerea riscului de dezastre”.

La rândul său, Șeful Misiunii OIM în Moldova Lars Johan LÖNNBACK a spus:

,,Am reușit să vedem misiunea complexă a instituțiilor și să răspundem prin acest parteneriat. Am reușit să analizăm mobilitatea sporită a celor trei agenții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, securitatea energetică, precum și capacitatea analitică, în special în ceea ce privește Inspectoratul General pentru Migrație.Vă mulțumim pentru această colaborare foarte strânsă, pentru că putem lucra împreună și pentru a spori capacitățile instituțiilor care sunt atât de determinate pentru stabilitatea țării în această situație specială”.