Miniștrii europeni de interne discută despre rolul Republicii Moldova în centura de securitate estică a UE în perioada imediat următoare

Directoratul General pentru afaceri interne al UE evaluează astăzi, la Bruxelles, un mecanism de ripostă în timp real, pentru a proteja țările din Europa de amenințările hibride generate de Federația Rusă. Republica Moldova este evaluată în acest context ca un element-cheie în noua arhitectură de securitate europeană.

Conform notei de informare prezentate ieri de Comisarul Ylva Johansson membrilor Consiliului Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI), Hub-ul de Securitate al Uniunii Europene pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova (Hub-ul de Securitate), creat anul trecut, a înregistrat rezultate care vorbesc în favoarea consolidării acestui mecanism.

De la începutul războiului în Ucraina, RM a furnizat produse analitice relevante în domeniul criminalității transnaționale, amenințărilor hibride și incidentelor ce prezintă risc pentru securitatea publică în regiune și în Europa. Printre acestea se numără și prima analiză Moldovan Open-Source Intelligence (OSINT) furnizată către Europol.

După analiza raportului de activitate pentru primele șase luni , oficialii europeni vor discuta propunerile de dezvoltare ale Hub-ului de Securitate în perioada imediat următoare. La fel, va avea loc și o sesiune tehnică pe subiectul implicării mai strânse a Republicii Moldova în mecanismele UE de contracarare a terorismului.

La briefingul de presă care a anticipat cea de-a cincea ședință a Centrului de Securitate al UE, ministrul de interne al RM, Ana Revenco, a declarat:

Astăzi abordăm soluții de creștere a eficienței în lupta cu criminalitatea și războiul hibrid, împreună cu mai mulți miniștri de interne ai statelor din Uniunea Europeană și specialiști ai sistemelor de aplicarea a legii din UE și Moldova. Identificăm formate pentru construcția strategică pe termen scurt și mediu a Hub-ului de securitate, care să devină un mecanism de ripostă în timp real pentru protecția Europei.

Moldova este deja producător de securitate și îi suntem recunoscători Comisarului Ylva Johansson care a avut încredere în noi și a mizat pe puterea de rezistență și reacție a Republicii Moldova, a mai spus Revenco.

Menționăm că agenda Hub-ului de Securitate pentru 2023 include îmbunătățirea capacităților de analiză și previziune strategică în domeniul securității, prin valorificarea IT și schimbului de informații între experții RM și UE. De asemenea, Hub-ul își propune să creeze sinergii și să evite dublarea cheltuielilor în domeniul afacerilor interne în RM și UE.