Ministerul Afacerilor Interne consolidează relațiile de parteneriat cu Consiliul Europei

Ministerul Afacerilor Interne a găzduit o întâlnire cu directorul Direcției pentru coordonarea programelor din cadrul Consiliului Europei, Claus Neukirch, șeful Oficiului CoE la Chișinău, Falk Lange, și Olena Lytvynenko, consilier pe politici, Directoratul pentru Coordonarea Programelor al CoE.


În cadrul ședinței, prezidate de Secretarul de Stat al MAI, Daniella Misail-Nichitin, au fost discutate rezultatele obținute în urma implementării Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024, cât și obiectivele incluse în Planul de Acțiuni 2025-2030.


Cu privire la prioritățile Ministerului Afacerilor Interne pentru perioada următoare, dna Secretar de Stat a menționat despre implementarea recomandărilor Convenției Lanzarote și ale Convenției de la Budapesta, având în vedere faptul că MAI este organul coordonator la nivel național. Totodată, a fost subliniată importanța implementării Agendei Femeile, Pacea și Securitatea, realizarea recomandărilor GRETA și a Convenției de la Istanbul. 


De asemenea, a fost abordată necesitatea dezvoltării abilităților de leadership ale femeilor care activează în domeniul ordinii publice și apărării, precum și necesitatea facilitării participării acestora în procesele de negocieri în domeniul apărării. Un alt subiect a vizat consolidarea capacităților poliției pentru prevenirea și investigarea infracțiunilor financiare, precum și a cazurilor de violență în familie. 


Oficialul a dat asigurări că instituția este pe deplin angajată și deschisă pentru continuarea conlucrării strânse cu Consiliul Europei prin implementarea Planului de acțiuni sus menționat. 


La rândul său, domnul Neukirch și-a exprimat susținerea pentru agenda ambițioasă a MAI, orientată spre beneficiul cetățenilor.