Ministerul Afacerilor Interne al României un bun partener strategic al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova

Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, împreună cu șeful IGSU, Alexandru Oprea, au avut astăzi o discuție bilaterală cu Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne din România, Raed Arafat.

Unul din subiectele discutate a fost aderarea Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Urmare a depunerii cererii oficiale de aderare la Mecanism în septembrie 2022, Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova se pregătește să găzduiască, în aprilie 2023, o echipă de evaluare din partea UE care va veni cu o misiune de „Peer Review”. Dl Raed Arafat a confirmat disponibilitatea Ministerului Afacerilor Interne din România să sprijine eforturile de aderare depuse de Republica Moldova.

La fel, discuția avută a fost un bun prilej de a consolida încrederea reciprocă și a identifica soluții la provocările comune cu care se confruntă ambele instituții, precum și schimbul de bune practici, astfel, cum obiectivul țării noastre este de a deveni un furnizor de securitate regională și internațională prin consolidarea poziției RM și prin delegarea angajaților subdiviziunilor MAI în misiuni umanitare, de asistență și de lichidare a dezastrelor naturale.

Au fost, la fel abordate perspectivele cooperării ulterioare atât pe aspecte de rutină, cum ar fi gestionarea situației generate de afluxul de persoane refugiate/strămutate pe teritoriul Republicii Moldova în urma conflictului din Ucraina, precum și cele de viitor, cum ar fi depunerea proiectelor comune pentru implementare din fondurile UE.