Ministerul Afacerilor Interne a participat la reuniunea la nivel înalt a Dialogului Strategic Republica Moldova – Statele Unite ale Americii

Experți din ambele state s-au întrunit în patru grupuri mari de lucru pentru a aborda principalele direcții de colaborare strategică dintre țările noastre: consolidarea democrației, statului de drept și a bunei guvernări; stimularea comerțului şi cooperarea economică; securitatea și apărarea, inclusiv securitatea cibernetică; diplomația publică și dezvoltarea legăturilor dintre cetățenii SUA și ai Republicii Moldova.


Secretarul de Stat al MAI, Andrei Cecoltan, a luat parte la lucrările grupului de experți implicați în dialogul dedicat domeniului securității și apărării.


După cum a menționat Andrei Cecoltan, Republica Moldova a fost printre primele țări care a semnalat efectele negative ale războiului și tendințele crescânde ale criminalității transfrontaliere, amenințările și manifestările hibride.

Oficialul le-a mulțumit partenerilor din Statele Unite pentru deschiderea de a continua foaia comună de parcurs în domeniile schimbului de informații, investigațiilor, managementului probelor, tehnologiilor de comunicare, securității cibernetice, recrutării și formării personalului. 


În opinia Secretarului de Stat, o abordare comună a acestor subiecte ar ajuta la consolidarea rezilienței și securității în sensul larg, care au impact nu doar asupra siguranței publice, ci și asupra siguranței alimentare, transportului, sănătății și mediului.