Metode integrative de protecție a cetățenilor străini pe teritoriul Republicii Moldova

Peste 3 mii de persoane strămutate forțat din Ucraina beneficiază deja de protecție temporară pe teritoriul Republicii Moldova, un program lansat acum trei luni, cu scopul de oferi soluții la criza refugiaților, în spiritul respectării drepturilor tuturor cetățenilor. 


„Ne-am propus să venim cu un mecanism novator de protecție a persoanelor strămutate, oferind un model de servicii calitative și accesibile. Dincolo de acest obiectiv, echipa MAI și-a propus ca acest proiect să fie unul integrativ, să contribuie la consolidarea securității sociale la nivel comunitar, la responsabilizare și asumarea drepturilor și obligațiilor de către toți membrii comunității. Oferindu-le persoanelor strămutate din Ucraina acces și garanție a unor drepturi fundamentale, creăm condițiile necesare pentru ca acest grup social să poată participa direct la creșterea economică și bunăstarea socială, într-un mediu de siguranță, diminuând riscurile tensiunilor sociale”, menționează Jana Costachi, secretar de stat al MAI.


Republica Moldova este prima țară non-UE care oferă o formă de protecție europeană cetățenilor străini. La momentul actual, Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) a eliberat documente de identitate pentru 3575 de ucraineni, dintre care peste 1030 sunt copii. Protecția temporară le permite beneficiarilor programului să muncească și să beneficieze de sprijin pentru angajare în câmpul muncii; să beneficieze de asistență medicală urgentă gratuită și de spațiu în Centrele de cazare pentru persoanele aflate în dificultate; să aibă acces la servicii de asistență socială și la învățământ general (pentru minori).


Pe lângă acordarea protecției persoanelor care, din cauza războiului, nu pot reveni în țara lor de origine, proiectul contribuie la o gestionare mai eficientă a fluxurilor migraționale, legalizarea și monitorizarea persoanelor refugiate aflate pe teritoriul țării noastre.
Totodată, acordarea protecției temporare favorizează creşterea economică prin reducerea sărăciei și reglarea dezechilibrelor de pe piața muncii, dar și prin investirea de către cei care fug din calea războilui în afaceri sau proprietăți mobile sau imobile din Republica Moldova. Conform datelor ANOFM, 1099 de cetățeni ucraineni muncesc oficial în Republica Moldova în calitate de programatori, ingineri, cusători, vânzători, vânzători-consultanți, bucătari, chelneri, medici, educatori, montatori subasamblare, infirmieri etc.


De la începutul conflictului militar din Ucraina, în țara noastră s-au refugiat peste 82 mii cetățeni ucraineni, dintre care 43,3 mii sunt copii minori. Circa 663 mii de persoane refugiate au fost înregistrate traversând Republica Moldova începând cu data de 24 februarie 2022.

În urma aprobării hotărârii de Guvern nr. 21 din 18.01.2023 privind acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, din 1 martie 2023, în Republica Moldova a fost instituită acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, pe o perioadă de 1 an. Programul este implementat de Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Migrație în parteneriat cu Înaltul Comisariat al Națiunior Unite pentru Refugiați (UNHCR).

Aceasta este o formă de protecție acordată imediat, în mod excepțional, în cazul unui flux masiv şi spontan de persoane strămutate care nu se pot întoarce în ţara de origine. Persoanele care solicită protecție temporară pot  obține un document de identitate, eliberat cu titlu gratuit, pe un termen de un an. Datele privind beneficiarii de protecție temporară sunt înregistrate în Sistemul informațional automatizat al autorității competente pentru străini (IGM) și pot fi accesate prin platforma de interoperabilitate MConnect.