Memorandum de înțelegere moldo-german, care fortifică răspunsul prompt al țării noastre la manifestările criminalității transfrontaliere și terorismului

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Fundația pentru Reforma Globală în Sectorul de Securitate (GS Foundation) au semnat astăzi un Memorandum de Înțelegere, prin care vor fi consolidate capacitățile Poliției Naționale și ale Poliției de Frontieră de combatere a criminalității și terorismului, acutizate pe fundalul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei. 

Cadrul de cooperare stabilește implementarea a două proiecte ample în valoare totală de peste 6,8 mln Euro. 

Conform prevederilor Memorandumului, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră își va moderniza unitatea operațională de supraveghere aeriană și analiză de imaginii, inclusiv prin dotări cu echipamente cu tehnologie IT și software. Iar polițiștii de frontieră vor coopera cu experții din cadrul Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SatCen), continuând schimbul de informații relevante pentru luarea deciziilor în contextul politicii externe și de securitate comună a Europei. 

Acordul prevede și o serie de activități care vin să fortifice capacitățile angajaților Inspectoratului General al Poliției (IGP) de analiză și investigare a crimelor, de manipulare, dezamorsare și transport al dispozitivelor explozive, excluzând factorul uman și protejând angajații implicați în lucrul cu materialele explozive.

Dispeceratele din cadrul tuturor subdiviziunilor polițienești vor fi dotate cu echipamente moderne și softuri care vor permite analiza, stocarea și transmiterea operativă a informațiilor din spațiul public, cu referire la eventualele riscuri de declanșare a destabilizărilor sociale. Dotările vor îmbunătăți colaborarea cu serviciul 112 și transmiterea operativă a informațiilor către grupele de intervenție rapidă mobilă. La fel, este prevăzută dotarea IGP cu unități noi de transport, utilate cu echipamente performante.

Memorandumul prevede și elaborarea unui studiu complex la nivelul Poliției Naționale, care să poată sta la baza unor ulterioare documente de politici menite să facă fucția de polițist mai atractivă și să diminueze fluctuația cadrelor. 


Ministra afacerilor interne, Ana REVENCO, a mulțumit partenerilor și a menționat:

„Apreciem mult flexibilitatea Germaniei. Să știți că acest parteneriat ne duce dincolo de misiunea securizării frontierelor țării noastre și, totodată, ale Uniunii Europene.  Capacitarea subdiviziunilor MAI ne ajută să securizăm comunitățile și ne face mai interoperabili cu sistemul afacerilor interne european”.


Prezentul Memorandum intră în vigoare pentru o perioadă de doi ani, până la data de 31 decembrie 2024. Pe de altă parte, Thomas VOGEL, Directorul General al GS Foundation, a subliniat deschiderea pentru a dezvolta noi parteneriate cu MAI, având în vedere rezultatele cooperării de până acum cu echipele Poliției Naționale și Poliției de Frontieră:


„Nu suntem aici pentru a încheia proiectul în anul viitor, ci pentru a continua cooperarea cu Republica Moldova, pentru a transforma planurile dumneavoastră în practici bune de preluat. Acest memorandum, de altfel, nu este despre cooperare în bază de proiect, ci despre dezvoltare, schimb de bune practici și expertiză”. 


Amintim că Germania a fost printre primele state membre ale UE care au perceput rolul semnificativ al Republicii Moldova în asigurarea centurii de securitate a Uniunii Europene la granița cu războiul din Ucraina. 


Autoritățile Germaniei își reiterează constant sprijinul pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova, prin parteneriate și proiecte bilaterale, care vin să consolideze sectorul de securitate în țara noastră, fiind unul dintre cei mai activi susținători ai Hubului de securitate al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova.