MAI rămâne focusat pe asigurarea unui climat de securitate național și regional pentru cetățeni și mediul de afaceri

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco a avut o întrevedere cu directorul Centrul de aplicare a legii din Europa de Sud-Est (SELEC), Oğuz Serkant Akın.

Oficialii au trecut în revistă acțiunile de fortificare a domeniului afacerilor interne, în contextul amenințărilor venite în urma războiul din Ucraina.

În cadrul discuției, cei prezenți au abordat subiecte de actualitate și au evaluat în comun tabloul de securitate extrem de volatil, dat fiind faptul că securitatea internă a Republicii Moldova este amenințată constant de o serie de manifestări ale criminalității organizate transfrontaliere.

În debutul întrevederii, ministrul Ana Revenco și directorul SELEC au reiterat nevoia intensificării schimbului de informații acționabile care sa conducă la organizarea echipelor comune operative.

În acest sens, oficialii au subliniat importanța sporirii numărului activităților operaționale și monitorizarea în comun a activităților suspecte la frontieră.

Demnitarii au vorbit pe tema amenințărilor hibride la care este supusă Republica Moldova și continuarea drumului european al reformelor începute de țara noastră.

Totodată, au fost abordate principalele riscuri de securitate regionale, inclusiv cele referitoare la Marea Neagră.

Pentru ultima perioadă, în special anul 2022, schimbul de informații prin canalul SELEC a crescut cu +35% iar numărul ședințelor operaționale +19%. Acești indicatori demonstrează implicarea și contribuția structurilor de aplicare a legii din Republica Moldova la demersul de combatere a fenomenului criminalității organizate și a altor riscuri emergente din întreaga regiune SELEC.

Menționăm că, la data de 2 martie curent, sub egida SELEC a fost realizat action day în cadrul unui dosar moldo- român, unde a fost destructurată o grupare criminală și ridicate bunuri infracționale în valoare de 50 de mii de euro.

Precizăm că SELEC este o structură de cooperare cu participare internaţională, cu statut de misiune diplomatică și reprezintă un instrument regional care contribuie direct la sprijinirea eforturilor instituţiilor de aplicare a legii din Sud-Estul Europei pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere.