#MAI protejați. Carabinierii moldoveni au obținut statutul de observator în cadrul Asociației Internaționale a Jandarmeriilor şi Forțelor de Poliție Europene și Mediteraneene cu statut militar (FIEP)

Carabinierii moldoveni au fost primiți în Marea Familie a Jandarmeriilor şi Forțelor de Poliție Europene și Mediteraniene cu statut militar (FIEP), obținând astfel statutul de observator în cadrul acestui prestigios organism internațional.

Astfel, în cadrul Reuniunii Consiliului Superior al Comandanților și Directorilor generali ai Asociației Internaționale a Forțelor de Jandarmerie și Poliție cu Statut Militar (FIEP), desfășurat în perioada 24-26 octombrie 2023, în orașul Madrid, Spania, Inspectoratului General de Carabinieri din Republica Moldova (IGC) i-a fost acordat statutul de observator. 

Decizia vine în urma unei perioade îndelungate de negocieri și este rezultatul aprecierii corespunzătoare precedată de câteva misiuni de evaluare a instituției, desfășurate de către experți internaționali.

Prezent la eveniment, Comandantul-adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri, colonelul Oleg Graur, a transmis mulțumiri reprezentanților Guardia Civil (Spania) pentru primirea cordială în cadrul evenimentului. 

,,Exprim recunoștință tuturor partenerilor de dezvoltare și omologilor din toate statele membre pentru încrederea acordată. Ne asumăm angajamentul de a continua consecvent toate demersurile orientate spre intensificarea schimburilor de experiență și alinierea carabinierilor din Republica Moldova la standardele internaționale, subliniind importanța colaborării interinstituționale în vederea promovării păcii și securității”, a menționat în discursul său, colonelul Oleg Graur.  

Împărtășind aceleași interese de securitate, Carabinierii moldoveni și-au exprimat astfel apartenența la valorile comunitare și internaționale împărtășite de către Asociație, iar statutul obținut în cadrul Summitului FIEP, este un pas promițător pentru avansarea în plan strategic și operațional la nivelul jandarmeriilor internaționale.

Realizarea procesului de aderare și obținere de către Carabinierii din Republica Moldova a statutului de observator în cadrul FIEP (Asociația Jandarmeriilor şi Forțelor de Poliție Europene și Mediteraneene cu statut militar), va permite inclusiv racordarea activității Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova  la standardele UE și internaționale, precum și realizarea obiectivelor strategice naționale privind integrarea europeană.