MAI lansează platforma de fortificare a capacităților de combatere a infracțiunilor informaționale

Studiile internaționale efectuate demonstrează că infracțiunile cibernetice sunt în creștere, or fiind în era tehnologiilor moderne, acestea afectează toate sferele vieții. Tot mai multe servicii sunt ușor accesibile pentru  cetățeni, spațiul virtual fiind util și informativ, dar în acest mediu există și anumite riscuri. 

Doar în 2022, în contextul multiplelor amenințări de securitate în regiune, tehnologiile informaționale au fost utilizate pentru amenințări hibride, alerte false cu bombe, fraude, excrocherii care au afectat stabilitatea și siguranța cetățenilor.

În acest sens, sub egida HUB-ului de Securitate al UE,  a fost organizată o masă rotundă cu genericul: ”Provocările și amenințările în domeniul combaterii infracțiunilor informaționale”.

La eveniment, au participat Secretarul de stat, Daniella Misail-Nichitin, co-președintele HUB-ului de Securitate al UE, Vladislav Cojuhari, șeful-adjunct al IGP, Lilian Carabeț, angajați ai Inspectoratului Național de Investigații al IGP, reprezentanți ai companiilor în domeniul IT și ai structurilor de aplicare a legii. 

Primordial au fost puse în discuție principalele provocări și amenințări în domeniul infracțiunilor informaționale, cât și modificările necesare ale cadrului normativ, pentru  a clarifica aspecte ce țin de conservarea datelor informatice, care ulterior sunt necesare și au valoare probatorie.

Amendamentele care se propun sunt importante și în procesul de realizare a angajamentelor asumate de către Republica Moldova în calitate de țară candidat pentru aderarea la UE.

În aceeași ordine de idei, participanții au discutat despre importanța consolidării capacităților instituționale în prevenirea, investigarea, diminuarea și stoparea amenințărilor cibernetice.

„Mizăm pe un dialog constructiv între toți cei prezenți, pentru a identifica soluții echilibrate din perspectiva amenințărilor la securitatea națională, dar și încurajarea dezvoltării economice a prestatorilor de servicii TIC spre o protejare mai eficientă în comun a spațiul cibernetic”, a precizat Secretarul de stat.